1. Početna
  2. Vesti
  3. Regionalna strategija za zastupanje interesa regiona za pristupanje EU predstavljena u Briselu

Regionalna strategija za zastupanje interesa regiona za pristupanje EU predstavljena u Briselu

Brisel, 29. novembar 2016. – Nakon javnog predstavljanja Smernica za izradu Regionalne strategije za zastupanje interesa regiona za pristupanje Evropskoj uniji, Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6) predstavila je ovaj dokument u Briselu.

U narednom periodu dokument će biti prezentovan u još 7 gradova Evrope.

U prostorijama Regionalnog saveta za saradnju u Briselu, Smernice su evropskim parlamentarcima, predstavnicima evropskih institucija i međunarodnih organizacija i diplomatskom koru, predstavili Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji i Ana Marjanović Rudan, glavna autorka.

Marko Drajić je govorio o internet portalu wb6.info koji je pokrenut sa ciljem da na jednom mestu daje brze i kvalitetne informacije o značajnim događajima i dostignućima u regionu.

 Razvoj strateških dokumenata o zastupanju zajedničkog interesa za pristupanjem regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ideja je Evropskog pokreta u Srbiji koja se realizuje u saradnji sa istraživačkim organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana, po ugledu i uz podršku zemalja Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka).

Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6) predstavlja inicijativu zapadnobalkanskih organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, koja ima za cilj olakšavanje i ubrzavanje integracije čitavog regiona u Evropsku uniju.

Promena negativnog imidža regiona je jedan od prioriteta kojim će se Grupa baviti. Njen cilj je da kroz unapređenje regionalne saradnje i zajednički nastup prema evropskim donosiocima odluka, ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja na vrh evropske agende.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…