Regionalna strategija za zastupanje interesa regiona za pristupanje EU predstavljena u Briselu

Brisel, 29. novembar 2016. – Nakon javnog predstavljanja Smernica za izradu Regionalne strategije za zastupanje interesa regiona za pristupanje Evropskoj uniji, Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6) predstavila je ovaj dokument u Briselu.

U narednom periodu dokument će biti prezentovan u još 7 gradova Evrope.

U prostorijama Regionalnog saveta za saradnju u Briselu, Smernice su evropskim parlamentarcima, predstavnicima evropskih institucija i međunarodnih organizacija i diplomatskom koru, predstavili Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji i Ana Marjanović Rudan, glavna autorka.

Marko Drajić je govorio o internet portalu wb6.info koji je pokrenut sa ciljem da na jednom mestu daje brze i kvalitetne informacije o značajnim događajima i dostignućima u regionu.

 Razvoj strateških dokumenata o zastupanju zajedničkog interesa za pristupanjem regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ideja je Evropskog pokreta u Srbiji koja se realizuje u saradnji sa istraživačkim organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana, po ugledu i uz podršku zemalja Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka).

Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6) predstavlja inicijativu zapadnobalkanskih organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, koja ima za cilj olakšavanje i ubrzavanje integracije čitavog regiona u Evropsku uniju.

Promena negativnog imidža regiona je jedan od prioriteta kojim će se Grupa baviti. Njen cilj je da kroz unapređenje regionalne saradnje i zajednički nastup prema evropskim donosiocima odluka, ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja na vrh evropske agende.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…