Referendum u Mađarskoj nije uspeo

migranti

Budimpešta, 02. oktobar 2016. (Beta) – Protiv politike razmeštanja izbeglica unutar EU na današnjem referendumu u Mađarskoj izjasnilo se 98,3 odsto izašlih birača, ali referendum nije validan jer je izlaznost bila 39,9 odsto, pokazuju gotovo konačni zvanični rezultati.  

Prema rezultatima objavljenim posle prebrojanih 99,8 odsto glasova, samo 39,9 odsto biračkog tela je izašlo da glasa, a trebalo je da izađe najmanje 50 odsto da bi referendum bio validan.

Opozicija je pozivala na bojkot ili na ubacivanje nevažećeg listića, tako da je izlaznost bila najveća nepoznanica ovog glasanja koje je pozvao premijer Viktor Orban.

Oko 8,3 miliona glasača pozvano je da odgovori na pitanje "Da li želite da Evropska unija proglasi obavezan razmeštaj ne mađarskih građana u Mađarsku bez odobrenja mađarskog parlamenta".

Od 8,24 miliona birača, njih 3,23 miliona reklo je "ne" kvotama za prihvat izbeglica. 

Očekujući već nekoliko dana da bi izlaznost mogla da bude nedovoljna, premijer Viktor Orban je stalno insistirao na tome da je prioritet koliki procenat će reći "ne" za prihvat izbeglica.

Pobeda "ne" glasa politički će ojačati Viktora Orbana u Mađarskoj i ojačati njegov imidž vođe populističke antiimigracione grupe u Evropi.

Orban i dalje ima najveću popularnost, podstaknutu njegovim govorima o imigraciji koju on poredi s otrovom.

Tokom, 2015. godine 400.000 tražilaca azila u Evropi je prošlo preko Mađarske, većina njih pre nego što su podignute bodljikave žice na granici sa Srbijom i Hrvatskom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…