Reakcija policije sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 08. jul 2020. – Mreža nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava osudila je policijsku brutalnost u toku protesta u Beogradu.

Članice Kuće ljudskih prava su Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Kako je saopšteno iz Kuće ljudskih prava, nesrazmerna upotreba sile zabeležena je na velikom broju snimaka, kako televizije N1, tako i građana koji su učestvovali na protestima.

Zabeleženo je da je policija u više navrata bez razloga udarala ljude koji su mirno stajali ili sedeli na klupama, kao i nasilno ponašanje navodnih policajaca u civilu, koje je neophodno ispitati. Reakcija policije tokom protesta sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture„, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je očigledno da je do najvećeg stepena nasilja došlo nakon što je policija krenula da upotrebljava nesrazmernu količinu suzavca kako bi rasterala građane koji su većinski mirno protestovali.

Policija poseduje broj povređenih policajaca i konja, ali ukupan broj povređenih građana će verovatno ostati nepoznat, zbog trenutne situacije sa korona virusom i nemogućnošti ili oklevanja građana da se jave lekarskim službama. Mere koje je preduzela policija su bez presedana u Srbiji„, piše u saopštenju.

Saopštenje policije u kome se kaže da će biti izvršena analiza i da će biti utvrđeno ko je odgovoran za organizaciju protesta veoma zabrinjava, ocenila je Kuća ljudskih prava.

Protest koji je održan očigledno potpada pod kategoriju spontanih protesta koji su predviđeni Zakonom o javnom okupljanju, i predstavlja reakciju građana na konferenciju za štampu koju je juče održao predsednik Aleksandar Vućić“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da najava policije ukazuje na mogućnost daljih nelegitimnih procesa protiv građana koji su učestvovali na skupu, a samovoljno targetiranje nepoželjnih pojedinaca ozbiljno ugrožava vladavinu prava i ljudska prava.

„Organizacije okupljene u Kući ljudskih prava će, u skladu sa oblastima koje pokrivaju, sakupiti sve raspoložive informacije radi kreiranja što potpunijeg izveštavanja domaće, međunarodne javnosti i nadležnih institucija i pružati pravnu pomoć kojima su povređena prava tokom protesta“, navela je Kuća ljudskih prava.

U saopštenju se apeluje na policiju, tužilaštvo i ostale relevantne državne institucije da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima, da se suzdrže od prekomerne upotrebe mera prinude, kao i da reakcije na verovatni nastavak protesta u narednim danima budu u skladu sa vladavinom prava, uz poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…