RCC: Žene su ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala regiona

RCC

Sarajevo, 15. septembar 2019. – Statistika pokazuje da je u proteklih sedam godina na Zapadnom Balkanu otvoreno više od 700.000 novih radnih mesta, od kojih je, međutim, samo 4,3 posto pripalo osobama mlađim od 24 godine, prenosi Savet za regionalnu saradnju (RCC) u saopštenju.

Kako ukazuje mladoj osobi je potrebno oko dve godine da dobije posao.

Četvrtina miliona mladih ljudi u regionu je nezaposleno, ali aktivno traže posao. Kada su mlade žene u pitanju, često se dešava da se ne školuju niti se na drugi način usavršavaju i nezaposlene su„, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, uz sve to, jedna trećina mladih nije zadovoljna veštinama stečenim u okviru obrazovnog sistema, jer obično ne zadovoljavaju potrebe njihovih radnih mesta.

Prema Balkanskom barometru za 2019. godinu, istraživanju koje sprovodi RCC, 36 odsto mladih je reklo da je u proteklih 12 meseci na radnom mestu moralo ili da stekne nove veštine ili unapredi postojeće.

Svi mi iz regiona treba da uradimo više da se poveća važnost obrazovanja i veština za potrebe tržišta rada, a odgovor na to su ŽENE,“ rekla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u Savetu za regionalnu saradnju (RCC).

Nakon pokretanja kampanje „WE“ (Mi) u martu ove godine predstavljanjem Nade Marković iz Bosne i Hercegovine, osnivača prve ženske zadruge u okviru koje se pomaže ženama da pokrenu svoj biznis, Savet za regionalnu saradnju (RCC) nastavlja seriju priča o izuzetnim ženama iz regiona koje su donele promene.

Predstavlja se Iris Gjinovci iz Albanije, majka troje đece i preduzetnica. Više od dvadeset godina radila je u poslovnom i finansijskom sektoru.

Gledajući kako tehnologija oblikuje budućnost obrazovanja odlučila je da napusti posao i došla na ideju da osnuje ShcoolME – audio-vizuelnu internet platformu nastavnog plana i programa za decu uzrasta od pet do 16 godina koja putem ove platforme mogu učiti matematiku, biologiju, fiziku, istoriju, geografiju, albanski jezik, informatiku ili engleski.

Platforma SchoolMe primenjuje se u 40 škola u Albaniji i 23 škole na Kosovu*, kao i u svim regionalnim bibliotekama, navodi RCC.

Irisina platforma omogućava da se 400.000 dece u Albaniji i 300.000 na Kosovu* osnaži i stekne samostalnost radeći sa audio-vizuelnim informacijama prikazanim na platformi koje je lako usvojiti i povezujući se sa učenicima i nastavnicima širom sveta. Oni stvaraju sopstveni svet znanja i proširuju granice tradicionalnog školskog poznanstva, objašnjava Iris.

Kampanja „WE“ se nastavlja u celom regionu, „Samo slušajmo žene!„, navodi RCC i dodaje da ta kampanja može da se pogleda na njegovim društvenim medijima Instagram, Fejsbuk i Tviter.

(Napomena RCC: RCC označava Kosovo sa * i ukazuje da taj naziv  ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…