RCC: Zapadni Balkan da poveća konkurentnost u cilju borbe protiv nezaposlenosti

Balkan

Sarajevo, 22. februar 2018. – Zapadni Balkan treba da poveća konkurentnost i poboljša tržišnu orijentaciju u cilju borbe protiv nezaposlenosti, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju "Tržišta rada na Zapadnom Balkanu: učinak, uzroci i moguće politike" Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Region Zapadnog Balkana suočio se sa dramatičnim padom zaposlenosti u periodu nakon svetske ekonomske krize od 2008. do 2011, a situacija se popravila u narednih nekoliko godina i broj zaposlenih je do 2016. ponovo dostigao 6,5 miliona, što predstavlja povećanje od 8,9 odsto, navodi se u istraživanju koje je naručio projekat Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP), saopštio je RCC.

"Promenama u stopama zaposlenosti u periodu između 2010. i 2016. godine u šest ekonomija Zapadnog Balkana najviše su doprineli proizvodni, građevinski i obrazovni sektor, stručne i naučne delatnosti, javna uprava i poljoprivreda", navodi se u izveštaju.

Vođa tima projekta ESAP Nand Shani rekao je da u strukturi zaposlenosti dominiraju neproizvodne delatnosti što ukazuje da region treba da poveća konkurentnost i poboljša orijentaciju tržišta.

Shani ocenjuje da ipak ostaju brojna pitanja, poput velikog udela neformalnog zapošljavanja i visoke stope nezaposlenosti među mladima, što ukazuje na neiskorišten ljudski potencijal koji bi mogao da podstakne ekonomski rast, objašnjava Shani.  

Ekonomije Zapadnog Balkana su prethodnih godina zabeležile značajan napredak na polju institucionalnih reformi tržišta rada kojima su mnoge od njih smanjile troškove otpremnina i povećale fleksibilnost sistema pregovaranja o platama, kao i fleksibilnost tržišta rada a propise na polju zaštite radnih mesta učinile manje restriktivnim, dodaje se u izveštaju.

U proteklom periodu ESAP je sproveo niz procesa komparativnog učenja za javne službe za zapošljavanje u svakoj od šest ekonomija Zapadnog Balkana koje su obuhvatale samoprocenu u spoljnu procenu glavnih područja i aspekata učinka rada javnih službi za zapošljavanje.

Rezultati ovih procena su pokazali da je, prema javnim službama za zapošljavanje iz regiona, prelazak iz nezaposlenosti u zaposlenost u Srbiji u 2016. iznosio 37 odsto. U Bosni i Hercegovini (BiH) je taj procenat iznosio 25 odsto, u Albaniji 21 odsto, dok je u Crnoj Gori iznosio 34 odsto.

Najveći procenat od 48 odsto zabeležen je u Makedoniji, dok su na Kosovu 2016. godine 6.754 osobe iz statusa nezaposlenih prešle u status zaposlenih.

Cilj "Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja" je da se ojača regionalna saradnja i institucionalni kapaciteti nacionalnih uprava, organizacija radnika i poslodavaca, te da im se omogući da pripreme i efikasno provedu reforme socijalne politike i politike zapošljavanja u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…