RCC u Briselu predstavlja rezultate sprovođenja strategije JIE 2020 i Balkanski barometar 2018

RCC

Sarajevo, 3. jul 2018. – Savet za regionalnu saradnju (RCC) predstaviće 5. jula u Briselu rezultate sprovođenja strategije rasta regiona Jugoistočna Evropa 2020 (JIE 2020).

Dan nakon toga, 6. jula takođe u Briselu, rezultate četvrtog po redu istraživanja mišljenja javnosti i privrednika Balkanski barometar 2018.

Strategija i barometar sastavni su deo mehanizma koji ova organizacija koristi za praćenje razvoja i rasta regiona.

Oba „alata“ zajedno daju odličan presek situacije, pri čemu rezultati sprovođenja strategije JIE 2020 pokazuju rezultate sveobuhvatnih reformi koje ekonomije pojedinačno sprovode, dok Balkanski barometar pruža uvid u mišljenja građana i privrednika o tim reformama i njihovim rezultatima, saopštio je RCC.

Savet za regionalnu saradnju 5. jula u Briselu organizuje 5. godišnji sastanak Upravnog odbora strategije Jugoistočna Evropa 2020, na kojem se očekuje da će Odbor usvojiti Godišnji izveštaj o sprovođenju strategije JIE 2020, koji je pripremio RCC.

Na predstavljanju Balkanskog barometra 2018, 6. jula u Briselu govoriće generalni sekretar RCC Goran Svilanović, kao domaćin, i direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za susedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera).

Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručio RCC, a sprovela agencija GfK, u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije od građana i privrednika iz regiona na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije i korupcija.

Četvrtim izdanjem je u toku 2017. godine bilo obuhvaćeno 6.000 građana i 1.200 preduzeća, navedeno je u saopštenju RCC.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…