RCC predstavio novi projekat za uključivanje mladih na Balkanu u procese donošenja odluka

RCC

Sarajevo, 19. maj 2020. – Novi projekat Saveta za regionalnu saradnju (RCC) uspostaviće „omladinske laboratorije“ koje će se, zajedno sa kreatorima politika, baviti važnim pitanjima zajedničkim za sve mlade ljude Zapadnog Balkana.

To su zaposlenost, preduzetništvo, obrazovanje, a cilj je da se mladi angažuju i uključe u proces donošenja odluka, navodi se u saopštenju RCC.

Projekat nazvan „Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana“ odnosi se na Albaniju, BIH, Crnu Goru, Severnu Makedoniji i Srbiju, kao i na Kosovo, a piše da mladi tamo čine 21,27 odsto ukupnog stanovništva.

Projekat koji će trajati tri godine Evropska unija finansira sa 1,5 miliona evra.

Tokom projekta sarađivaće se „s nacionalnim upravama, nacionalnim savetima mladih, krovnim omladinskim organizacijama, donatorima i drugim relevantnim akterima„.

RCC očekuje da se uključivanjem mladih u odlučivanje spreče odlazak kvalifikovane radne snage, migracija radnika, neusklađenost diploma s tržištem rada i da se smanji izuzetno visoka stopa nezaposlenosti među mladima u regionu.

Treba konačno promeniti težište sa politike koja mlade ljude tera iz regiona na politiku koja uključuje mlade ljude, sluša šta imaju da kažu i poštuje njihov glas„, naveo je RCC.

RCC je ocenio da je „sada je pravo vreme za to, jer se 61 odsto mladih sa Zapadnog Balkana slaže da su stvari koje povezuju taj region mnogo važnije od onih koje ga razdvajaju„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…