RCC: Pandemija produbila nejednakost polova

Korona virus

Sarajevo, 11. februar 2021.  – Pandemija kovid-19 nije stvorila nejednakost polova, ona ju je produbila, ocenile su u zajedničkom tekstu generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i  direktorka  Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić.

Žene su izgubile svoje firme i radna mesta ili radne sate, kao i muškarci, ali su nastavile da preuzimaju veliki deo brige o deci i starijima, a da za to nisu bile plaćene, navodi se u uvodniku i dodaje dasu se  one žene, koje su ostale kod kuće, suočile sa posledicama naglog porasta nasilja u porodici.

Kao što je pokazala rodna analiza odgovora na kovid-19 na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, samo 18 odsto mera tržišta rada i 21 odsto mera socijalne zaštite koje su usvojene kao odgovor na pandemiju bavilo se potrebama većine žena zaposlenih u neformalnom sektoru ili na visokorizičnim poslovima, dodaju Bregu i Špoljarić.

One ukazuju da je neizvesno kada će Zapadni Balkan postići adekvatnu pokrivenost svog stanovništva od 18 miliona ljudi vakcinom protiv kovida, ali dodaju da je jedna stvar sigurna – kada se značajan broj žena vrati na poslove koje su izgubile tokom pandemije, rodna nejednakost koja ženama uskraćuje mogućnosti neće nestati.

Vlade, kao i građani moraju biti oprezni u borbi protiv kovid-19. Možemo biti potrešeni i izmučeni, svesni da oporavak neće biti tako brz kao pandemija, ali je sada više nego ikada ranije nužno da vratimo žene na posao, ocenile su Bregu i Špoljarić.

Kao podrška tome, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Veće za regionalnu saradnju su u decembru 2020. pokrenuli inicijativu za ekonomsko osnaživanje žena na Zapadnom Balkanu.

Žene su ključ za iskorištavanje ekonomskog potencijala u našem regionu i treba im pomoći da steknu veštine i iskustvo da rukovode i usmeravaju rad firmi, da pohađaju edukacije iz oblasti finansija, uključujući i obuke o načinu utvrđivanja odgovarajućih finansijskih proizvoda i usluga, čime će im se  omogućiti da upravljaju sredstvima i predvode na putu ka održivosti, zaključuje se u tekstu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…