RCC: Na Zapadnom Balkanu dosta toga treba da se uradi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom

Balkan

Sarajevo – U ekonomijama Zapadnog Balkana treba još dosta uraditi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom, piše u izveštaju Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

U Regionalnom pregledu ekonomija Zapadnog Balkana u pogledu Evropskog stuba socijalnih prava za 2021. godinu, izrađenom u okviru projekta RCC-a Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja, navodi se da je „najveći napredak zabeležen u oblasti inkluzije dece s invaliditetom, posebno u procesu deinstitucionalizacije dece s invaliditetom, inkluzivnog obrazovanja i pomoći dostupne na nivou lokalne zajednice„.

Integracija osoba s invaliditetom je teška na svim nivoima, piše u izveštaju i dodaje se da je veoma spor proces prilagođavanja fizičke infrastrukture potrebama osoba s fizičkim ograničenjima, uključujući pristup školama, zdravstvenim ustanovama i javnim prostorima, dok su mere socijalne zaštite neadekvatne za stvarne potrebe te socijalne grupe, prenosi RCC.

U izveštaju se navodi i da je učešće osoba s invaliditetom na tržištu rada slabo, uprkos tome što su zakoni izmenjeni kako bi im se pomoglo u pristupu tržištu rada kroz prekvalifikaciju, kampanje podizanja svesti, obrazovanje odraslih i programe promocije zapošljavanja.

Iako su neke ekonomije Zapadnog Balkana poslodavcima uvele i kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, njihov uticaj na stvarnu zaposlenost tih osoba je neznatan, piše u saopštenju.

Na petu godišnjicu Evropskog stuba socijalnih prava (EPSR), Evropska unija, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, priređuje godišnju konferenciju kojom još jednom ističe potrebu zajedničkog rada kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom imaju jednaka prava i mogućnosti.

Po najnovijim podacima, u Evropskoj uniji je zaposlena samo polovina od 42,8 miliona radno sposobnih osoba s invaliditetom.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…