RCC: Balkanski barometar pokazuje znatan pad poverenja građana Zapadnog Balkana u javne institucije

RCC

Sarajevo, 24. jun 2020. – Članstvo u Evropskoj uniji podržava 59 odsto građana i 63 odsto kompanija Zapadnog Balkana, a nezaposlenost je i dalje najveći problem za veliki broj ispitanika.

To pokazuju rezultati najnovijeg izdanja istraživanja Balkanski barometar koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Predstavljajući rezultate istraživanja za 2020. godinu, generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je danas na onlajn konferenciji da je pozitivan odnos građana regiona prema članstvu u EU viši 20 odsto u odnosu na 2015. godinu, kada je sprovedeno prvo izdanje Balkanskog barometra.

Najnovije istraživanje pokazalo je da članstvo u EU podržava 64 odsto mladih Zapadnog Balkana, što je rast od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Bregu je predstavila rezultate dva istraživanja, jednog s kraja 2019. godine koje je obuhvatilo 6.020 građana i 1.215 kompanija iz regiona, i drugog, iz maja, o uticaju pandemije korona virusa na građane i kompanije Zapadnog Balkana.

Prema istraživanju, dva najveća problema s kojima se građani regiona suočavaju i dalje su nezaposlenost (45 odsto) i ekonomska situacija (40 odsto), navela je Bregu.

Korupcija je na trećem mestu najvećih problema (31 odsto), a sledi zabrinutost zbog odlaska kvalifikovanih kadrova u inostranstvo (20 odsto) i kriminal (17 odsto).

Bregu je dodala da je najnovije istraživanje zabeležilo znatan pad poverenja građana u javne institucije, koje je na najnižem nivou od 2015. godine. Ubedljiva većina građana smatra da se zakoni ne primenjuju ni efikasno (66 odsto) ni nepristrasno (76 odsto).

Istraživanje je pokazalo da 71 odsto građana misli da se njihove vlade ne bore uspešno protiv korupcije, dok je 2018. godine takav stav imalo 61 odsto ispitanih, navela je Bregu.

Na pitanje koga smatraju najkorumpiranijim, 83 odsto građana regiona navelo je političke stranke, 80 odsto pravosuđe, 79 odsto carinu, a 76 odsto zdravstvene radnike, dodala je Bregu.

Odlazak kvalifikovane radne snage postao je glavna briga naših građana, taj je procenat sa nula odsto 2015. godine skočio na sadašnjih 20 odsto. Zapanjujućih 71 odsto mladih sa Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla„, rekla je generalna sekretarka RCC.

Velika većina građana, 77 odsto, smatra da je regionalna saradnja važna, dok 61 odsto veruje da je ono što spaja građane Zapadnog Balkana važnije od onog što ih razdvaja, kazala je Bregu. Kvalitet regionalne saradnje važan je za 57 odsto kompanija.

U druge zemlje Zapadnog Balkana u prethodnih 12 meseci nije išlo 54 odsto građana regiona.

Bezbednosnom situacijom u svojoj zemlji nezadovoljno je 46 odsto građana Zapadnog Balkana, a 63 odsto ispitanih migraciju doživljava kao bezbednosni problem.

Zagađenje kao ozbiljan problem u njihovim ekonomijama vidi 74 odsto građana, dok 67 odsto ljudi navodi da je spremno da plati više za proizvode usklađene s ekološkim standardima.

Istraživanje je pokazalo da internet ne koristi 17 odsto građana Zapadnog Balkana, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 26 odsto.

Građani internet koriste za komuniciranje (69 odsto), zabavu (49 odsto), informisanje (47 odsto), obrazovanje (30 odsto), a račune putem interneta plaća osam odsto građana.

Da će sačuvati posao u narednih 12 meseci misli 69 odsto građana, dok 17 odsto domaćinstava prijavljuje da niko od članova nije zaposlen.

Kad je reč o Srbiji, 33 odsto građana zadovoljno je bezbednosnom situacijom, a čak 83 odsto ispitanih navelo je da migranti predstavljaju bezbednosni rizik.

Zabrinutost zbog „odliva mozgova“ povećana je među građanima Srbije na 27 sa prošlogodišnjh 21 odsto.

Svega 27 odsto građana Srbije oseća se dobrodošlim u svim gradovima Zapadnog Balkana, dok 22 odsto ima negativan odnos prema dolasku građana iz regiona na rad u Srbiju.

Poseban deo istraživanja Balkanski barometar, o uticaju pandemije korona virusa, sproveden je u maju i pokazao je da 72 odsto građana Zapadnog Balkana smatra tu epidemiju velikom pretnjom po ekonomiju, navela je Bregu.

Ona je kazala da je 68 odsto građana veoma zabrinuto za svoje ili za radno mesto člana porodice, dok je svega jedna trećina zadovoljna merama koje vlade sprovode u cilju očuvanja radnih mesta.

Obim poslovanja zbog izbijanja pandemije smanjilo je 60 odsto ispitanih privrednika, dok je 21 odsto ili privremeno ili u potpunosti prekinulo poslovanje. Otkaze radnicima uručilo je pet odsto privrednika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…