1. Početna
  2. Vesti
  3. Rastući uticaj nemačke ekstremne desnice na Balkanu

Rastući uticaj nemačke ekstremne desnice na Balkanu

AFD

Beograd, 24. oktobar 2019.  – Decenijama se smatralo da Balkan izvozi nestabilnost u zapadnu Evropu.

Danas nemačka ekstremna desnica nastoji da proširi svoju ideologiju u Srbiji i Hrvatskoj.

Ljutnja je bila jasno vidljiva na licu Markusa Fronmajera, poslanika u Bundestagu, koji besni kada ga mediji prikazuju kao radikalnog desničara kojeg kontroliše Rusija i koji je povezan sa ekstremistima.

Ludost je za mene reći da sam rasista“, kaže potkrepljujući taj odgovor svojom životnom pričom – rođen je u Rumuniji, usvojen od strane nemačke porodice, a u braku je sa ženom iz Uzbekistana.

Mi smo ono što se u Nemačkoj naziva ’multi-kulti“ porodica. Ja smatram da ja zagovaram normalne stavove“, govori Fronmajer za BIRN.

Sa 28 godina, Fronmajer je najmlađi poslanik partije Alternativa za Nemačku (AfD), desničarske populističke stranke koja se uzdigla do značajne pozicije u Nemačkoj delom i time što je dizala glas protiv priliva mahom muslimanskih migranata sa Bliskog istoka i Severne Afrike. Ova stranaka je trenutno treća najsnažnija u Bundestagu.

Fronmajerova migrantska prošlost nije predstavljala nikakvu prepreku njegovom brzom napretku u okviru AfD.

Ovaj poslanik nastoji da iskoristi svoje balkanske korene da pronađe istomišljenike u tom regionu, naročito u Hrvatskoj i Srbiji.

Tekst Nenada Radičevića, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…