Raskrikavanje: Evropska komisija nije odabrala Tanjug za panevropsku redakciju

Evropska komisija

Beograd, 03. decembar 2021. – Nakon vesti da Evropska komisija sledeće godine pokreće panevropsku redakciju u kojoj će među 16 novinskih agencija biti i i Tanjug, Komisija je saopštila da nije ona birala učesnike u projektu u koji će uložiti oko 1,8 miliona evra za dve godine.

Na pitanje po kom kriterijumu je Tanjug deo takve redakcije s obzirom na narušenu reputaciju i objavljivanje dezinformacija, iz Evropske komisije je za portal Raskrikavanje rečeno da nisu oni birali članice redakcije niti su sastavili konzorcijum od 16 novinskih agencija.

Pored Tanjuga u panevropskoj redakciji učestvuje još 15 evropskih agencija među kojima i četiri iz regiona nemačka DPA, francuska AFP, italijanska ANSA, austrijska APA, belgijska Belga, španska EFE i Europa Press, slovačka TASR, slovenačka STA, rumunska Agerpres (Rumunija), FENA (BiH), MIA (Severna Makedonija), ATA (Albanija) i Hina (Hrvatska).

U Komisiji su za Raskrikavanje rekli da oni nisu birali novinske agencije, niti su formirali konzorcijum koji će činiti redakciju već su objavili poziv za dostavljanje predloga nudeći finansijsku podršku medijskim organizacijama koje, kako navode, pokušavaju da unaprede izveštavanje o evropskim poslovima na različitim jezicima.

Neke novinske agencije odlučile su da zajedno iznesu predlog i uključile su partnere za koje su verovali da su najrelevantniji za dobijanje podrške EU. Dakle, ovo je potpuno privatna odluka koja ne pripada Komisiji„, ističu iz EK implicirajući da je to slučaj i sa Tanjugom, odnosno da je Tanjug deo grupne prijave više agencija.

Komisija je, navode, procenjivala sve pristigle predloge u odnosu na ciljeve i kriterijume koji su objavljene u njihovom pozivu.

Agencije su, kako ističu iz EK, u svojoj konkursnoj dokumentaciji navodile da će biti posvećene striktnim uređivačkim statutima nove redakcije, „kako bi se garantovalo izveštavanje koje je nezavisno, nepristrasno i bez uticaja trećih strana„.

Po tom osnovu su i odlučili da finansiraju projekat u kome učestvuje i Tanjug, dodaje Raskrikavanje.

Prema pisanju portala, u Evropskoj komisiji takođe ističu i da će periodično pratiti realizaciju ovog projekta, kako bi utvrdili kako agencije ispunjavaju projektne obaveze i da li poštuju principe struke.

Nisu međutim odgovorili na pitanje da li će isključiti Tanjug iz redakcije sada kada su upoznati sa ovim kontroverzama dugogodišnjim pristrasnim izveštavanjem agencije u korist vlasti, i brojnim slučajevima dezinformacija i propagande na njihovim servisima, dodaje Raskrikavanje.

Iz nemačke agencije DPA, koja vodi ovaj projekat, naveli su da će redakcija imati statut koji će obavezivati redakcije na poštovanje standarda, a da će najteža kazna za kršenje tih standarda biti izbacivanje.

U ovom trenutku pola godine pre početka rada redakcije mi smo uvereni da će se i Tanjug povinovati ovim principima„, naveli su iz DPA za Raskrikavanje.

Kako je saopšteno u ponedeljak iz Brisela, u panevropsku redakciju koja će izveštavati o Evropskoj uniji Komisija će uložiti gotovo 1,8 miliona evra, a počeće da radi sledeće godine.

Koalicija za slobodu medija koja okuplja novinarska udruženja u Srbiji zapitala je po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“ i pozvala Evropsku komisiju i učesnike projekta da preispitaju tu odluku.

Koalicija je u saopštenju ukazala na „narušenu reputaciju“ i odgovornost Tanjuga „za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije“, kao i na blisku saradnju sa vlastima i dodala da protestuje povodom uključivanja Tanjuga u rad prve „evropske novinske redakcije„.

U saopštenju se ističe da je Tanjug medij poznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji i postavlja pitanje kako je moguće da je EK spremna na saradnju sa agencijom koja je plasirala netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist građana.

Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona evra, a da je reputacija te agencije duboko narušena jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije? Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije„, navodi Koalicija i poziva EK da preispita odluku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…