Rančić: Aktivizam je važan jer doprinosi stvaranju boljih uslova života u zajednici

kompostiranje

Niš, 17. maj 2022. – Opštinu Babušnica čine 52 sela, ali se otpad ipak odnosi samo iz gradske sredine. Udruženje „Kuća za nas“ našlo je način kako da reši problem odlaganja otpada u selima, a da uz to i poljoprivredna gazdinstva imaju dodatnu korist.

Izvor: Media & reform centar Niš

Za 10 proizvođača u opštini Babušnica obezbeđeni su komposteri u kojima oni odlažu organski otpad, a koji se za par meseci pretvara u prirodno đubrivo.

O inicijativi „Kompostiraj-profitiraj“  govori Miljana Rančić.

Zbog čega je aktivizam važan?

Aktivizam je važan jer na taj način doprinosimo stvaranju boljih uslova za život u našim zajednicama, kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Sve veći broj divljih deponija u našoj opštini i nepostojanje sistemskog rešenja za odlaganje otpada, naročito u seoskim sredinama, je ono što nas je pokrenulo na akciju. U našoj opštini se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom. Biorazgradivi otpad koji nastaje kao posledica čini polovinu ukupne količine otpada. Moguće ga je kompostirati i ostvariti dvostruku korist, zaštititi prirodu i uštedeti novac.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Smatramo da je naš predlog za uvođenje kompostiranja kao primarnog načina upravljanja biorazgradivim otpadom najbolje rešenje za sredinu u kojoj živimo i ni jednog trenutka nismo imali nedoumice, niti želje da odustanemo od te ideje.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Opština Babušnica spada u najsiromašnije opštine, stanovništvo je okupirano svakodnevnim brigama i najteže je temu kao što je zaštita životne sredine, staviti u prvi plan.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Najveće ohrabrenje dolazilo nam je kroz ulične akcije, kada uspemo da zainteresujemo ljude da razmisle o ovoj temi i započnu kompostiranje u svojim domaćinstvima.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Pokreni se i utiči na svoje bolje sutra!

Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…

Prvenstveno zbog toga što je neko prepoznao našu ideju kao dobru, ukazao nam poverenje i omogućio da realizujemo naš prvi projekat na najbolji mogući način.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…