Radović: Kazne za trgovinu ljudima ispod minimuma, žrtve se teško oporavljaju

Ivana Radović

Novi Sad, 10. jul 2018. – Koordinatorka u beogradskoj nevladinoj organizaciji Astra Ivana Radović dobitnica je ovogodišnje nagrade „TIP Hero“, koju Stejt department dodeljuje za angažman u borbi protiv trgovine ljudima.

Ivana je prva dobitnica ovog priznanja iz Srbije, a nagradu joj je uručio američki državni sekretar Mark Pompeo.

Nagrada je, kako se kaže, priznanje za njen rad na jačanju odgovora Srbije na problem trgovine ljudima kroz zagovaranje i direktnu saradnju sa institucijama, pripremu i izradu brojnih izveštaja i priručnika, obezbeđivanje pravne podrške žrtvama trgovine ljudima… Ivana u Astri koordinira tim za istraživanje, razvoj i praćenje politika.

U intervjuu za portal Autonomija, Ivana kaže da je „jako teško oporaviti se kao žrtva u Srbiji, teško je ne upasti u lanac trgovine ljudima ponovo, teško je izgraditi pristojnu i održivu egzistenciju koja te neće gurati ka sumnjivim poslovnim i drugim ponudama“.

Ivana ukazuje da „činjenica koja ne sme da nas teši, ali mnogima služi kao uteha i opravdanje, jeste da je svuda manje-više isto, nismo mi nikakav izuzetak, samo što u razvijenijim zemljama neki drugi sistemi bolje funkcionišu – pravosuđe je efikasnije, pa je efikasno i za trgovinu ljudima, sistem socijalne zaštite je nešto bolji ili bogatiji, pa je tako i za žrtve“.

Ali ono po čemu se sigurno razlikujemo jeste saradnja sa nevladinim sektorom“, ocenjuje Ivana i dodaje da „za razliku od Srbije, u čitavom nizu evropskih zemalja, kao i u SAD, nevladine organizacije su priznate i prepoznate ključni pružaoci usluga žrtvama, jer im države veruju“.

Šta je još Ivana Radović – Heroina u borbi protiv trgovine ljudima rekla o trgovini ljudima u Srbiji, odnosu između zakonske regulative i prakse u ovoj oblasti, žrtvama, kao i međuodnosu izbegličko-migrantske krize i trgovine ljudima, možete pročitati na portalu Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…