Radomirović: Kriza izazvana pandemijom korona virusa pokazala je sve prednosti i slabosti medijske scene u Srbiji

Vladimir Radomirović

Beograd, 05. maj 2020.  – Videli smo tokom krize da se većina medija ponašala odgovorno, rekao je FoNetu predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović, koji je pohvalio Radioteleviziju Srbije (RTS), ne samo za izveštavanje, nego i za realizaciju školske nastave.

On smatra da je bilo „nekih ispada, kroz širenje teorija zavere, prvenstveno preko tabloida„, ali konstatuje da se to „moglo i očekivati“ kada je u pitanju vanredno stanje.

Podsećajući na slučajeve novinarke Ane Lalić i ekipe KTV iz Zrenjanina, Radomirović je napomenuo da „UNS najviše brinu privođenja novinara„, i priznao da je to bilo neočekivano.

Posle godina saradnje sa tužilaštvom i formiranja Stalne radne grupe za bezbednost novinara, doživeli smo da tužioci određuju pritvor novinarima„, rekao je Radomirović u serijalu razgovora Presstup.

Veliki problem je i oduzimanje opreme novinarima, telefona i kamera, jer to utiče „i na novinarske izvore„, ocenio je on, ali ugrožava i novinare i javnost.

Radomirović ponavlja da je bilo i plasiranja lažnih vesti i teorija zavere, a razloge za to vidi u interesu vlasnika da „prodaju svoj medij„.

Kako je zapazio, ljudi, pogotovo u kriznim situacijama, „žele da veruju da je nešto predvidljivo, da razumeju šta se dešava i da svale krivicu na nekoga ko je možda daleko„.

Zabrinjavajuće je što se „užasna stvar“ desila na Kosovu i Metohiji, ukazao je Radomirović i podsetio da su „veliki mediji u Prištini, uključujući i Radioteleviziju Kosova, preneli očiglednu laž da se srpska crkva protiv virusa bori takozvanim ruskim metodama„.

Kako je objasnio, tamošnji mediji su izveštavali da zvona crkve Svetog Nikole u Prištini „plaše Prištevce“ i da su „ruski agenti po srpskim manastirima„.

To su vesti koje koje „mogu ponovo da izazovu napad na srpsku zajednicu„, kao što je lažna vest 2004. godine izazvala pogrom srpske zajednice na Kosovu, upozorio je Radomirović.

On žali što „nijedna međunarodna institucija na Kosovu i Metohiji nije osudila te lažne vesti„, i dodaje da su „obično vema glasni kada treba osuditi neke druge stvari koje se dešavaju“ u centralnoj Srbiji ili na Kosovu.

Kriza izazvana pandemijom, ocenio je Radomirović, samo je pokazala „sve prednosti i slabosti“ medijske scene u Srbiji.

Prema njegovom tumačenju, „videli smo da javni servis može da radi dobro kada je krizna situacija i da tabloidi mogu nakratko da se uzdrže od plasiranja lažnih informacija„.

Brine ga, međutim, „nedostatak volje“ državnih organa da razumeju u kakvoj se krizi nalaze mediji i kako ona utiče, pre svega, na lokalne i štampane medije.

Radomirović podseća da su lokalni mediji pre krize „već bili na ivici opstanka“ i predviđa da će, zbog nedostatka prihoda, biti još ugroženiji.

Kako je naglasio, „UNS je na samom početku krize“ zatražio od Vlade da pripremi pakete mera, pre svega za lokalne medije.

Nada se „da će biti sluha„, ali za sada, prema njegovim rečima, „nismo videli da postoji volja da im se pomogne„.

To ko je odgovoran za stanje u medijima „široka je priča„, rekao je Radomirović i među njih stvrstao novinare, ali i „niz vlasti„, koje „guše“ profesionalno novinarstvo, a „ohrabruju ono koje samo služi interesima onih koji su na vlasti„.

Kriza je dodatno „ogolila stanje„, ali se on nada da će profesionalno novinarstvo „pobediti“ i da će građani, „koji su tokom krize videli kako izgleda odgovorno novinarstvo„, podržavati takvo novinarstvo.

Prema njegovom mišljenju, UNS na delu pokazuje kako izgleda novinarska solidarnost, jer „stajemo u odbranu“ svakog ugroženog novinara.

Izdajemo saopštenja, dajemo novac ekonomski ugroženim novinarima i pravnu pomoć onima kojima je to potrebno„, precizirao je Radomirović.

Osim toga, „radimo na tome da ojačamo same novinare“ da se izbore sa svim pritiscima, dodao je on i istakao da UNS sarađuje sa kolegama iz inostarnstva da bi se što „više čulo za probleme koje naše kolege imaju„.

Kako je naglasio, „UNS već godinama upozorava da su radna prava novinara ugrožena„, što pokazuje i činjenica da sindikati novinara postoje „samo u velikim medijima koji su ili pod kontrolom države ili su javni servisi„.

Podsećajući da, izuzev u javnim servisima, ne postoji ni kolektivni ugovor, Radomirović je zaključio da novinari „ne mogu da služe javnom interesu„, ako na svom radnom mestu nisu dovoljno obezbeđeni.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…