Radnik.rs: Inspekcija rada ne kontroliše rad na VMA

Vojnomedicinska akademija (VMA)

Beograd, 10. jul 2018. – Nakon prijave da radnici Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu godinama rade na privremenim i povremenim poslovima, Radnik.rs se obratio inspekciji rada, ali je dobio odgovor da ova inspekcija nije nadležna da kontroliše rad na VMA.

Rad u vojnim ustanovama kontroliše samo Inspektorat odbrane koji nije odgovorio na pitanja portala Radnik.rs.

Redakcija portala je pitala zbog čega radnici godinama rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i koliko radnika radi na ovaj način, ali su odgovorili da je angažovanje ovih radnika po zakonu.

Portalu Radnik.rs obratio se radnik VMA nemedicinske struke koji tvrdi da nekoliko godina radi po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Ugovor, kako kaže, potpisuje na svakih šest meseci. Portalu se obratio pod zaštićenim identitetom.

Nemam plaćeni noćni rad, a radim i praznicima, što takođe nije plaćeno“, kaže on.

Drugi radnik ove ustanove potvrdio je ove tvrdnje navodeći da je u jednom periodu radio na VMA preko omladinske zadruge „Skadarlija“. On je takođe tražio da zaštitimo njegov identitet.

Nemam bolovanje, nemam godišnji odmor, ne plaća mi se prevoz, nemam slobodan dan. Plata mi je 19.000 dinara“, kaže on.

On navodi da mu je u prvom ugovoru o privremenim i povremenim poslovima koji je potpisao pisalo jedno radno mesto, da bi po isteku ovog ugovora potpisao drugi ugovor u kom je navedeno radno mesto sa drugim imenom, ali da radi isti posao.Obaveza isplate minimalne zarade ne postoji ka radnicima koji rade po privremenim i povremenim poslovima o čemu je Radnik.rs pisao.

Tekst u celosti možete pročitati na portalu Radnik.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…