Radio Sto plus javno se izvinjava funkcionerima Novog Pazara

Novi Pazar

Novi Pazar, 19. septembar 2016. – Radio Sto plus izvinio se javnim funkcionerima Novog Pazara zbog pisanja da su prekršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer nisu na vreme prijavili izveštaj o imovini.

Taj radio objavio je da većina javnih funkcionera u Novom Pazaru nije dostavila izveštaje o imovini Agenciji za borbu protiv korupcije. Međutim, u Agenciji je potvrđeno da su funkcioneri koji su navedeni u tekstu na vreme predali izveštaje a do problema je došlo jer je tekst radija Sto plus zasnovan na podacima iz Registra na sajtu Agencije, gde se objavljuju samo obrađeni izveštaji, prenela je Beta.

"Naš tekst je zasnovan na javno dostupnim informacija iz Registra objavljenih izveštaja o imovini funkcionera na sajtu Agencije, međutim, na tom mestu se objavljuju samo izveštaji koji su obrađeni", navedeno je iz ovog radija.

Radiju Sto plus je u Agenciji za borbu protiv korupcije 16. septembra potvrđeno da su funkcioneri koji su navedeni u tekstu na vreme predali izveštaje i da nisu prekršili zakon, te da je obrada njihovih izveštaja u toku, posle čega će oni biti javno objavljeni.

"Redakcija radija Sto plus se izvinjava zbog ove greške i izražava žaljenje ukoliko smo našim pisanjem povredili ugled funkcionera, institucija i ustanova u kojima oni rade, navedeno je u saopštenju.

Radio Sto plus preneo je da većina javnih funkcionera u Novom Pazaru, od onih u lokalnoj samoupravi i direktora javnih preduzeća do tužilaca i sudija, nije dostavila izveštaje o imovini Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prethodno je radio Sto plus naveo da su se o obavezu dostavljanja imovinske karte prilikom stupanja na funkciju predsednik Skupštine Novog Pazara i direktor Opšte bolnice Mirsad Djerlek, njegov zamenik Nihad Hasanović, kao i zamenik gradonačelnika Nebojša Ravić. Tada je navedeno  da imovinu nije prijavio niti jedan od devetoro članova Gradskog veća Novog Pazara, a od direktora javnih preduzeća i ustanova Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije nije prekršio samo Suat Ljajić koji je na čelu Zavoda za urbanizam.

Zakonsku obavezu, kako je prvobitno javio datio Sto plus pozivajući se na podatke iz Registra, nisu ispunili ni oni čija je delatnost sprovođenje pravde. Tako u Registru Agencije nema imovinskih karti predsednika Višeg suda Izeta Suljovića i višeg javnog tužioca Milene Mrvić. Od osam sudija Višeg suda imovinu prilikom stupanja na tu funkciju nije prijavilo njih petoro – Adil Bibić, Elvir Dedeić, Radovanka Karličić, Aladin Šemović i Spasoje Čorbić. Od 19 sudija Osnovnog suda zakon nije ispoštovalo njih sedmoro – Vina Veljović, Brankica Dizdarević, Zlatan Kurtović, Idriz Muderizović, Ramo Softić, Jelena Sretković i Šemso Hadžić, objavio je radio Sto plus pozivajući se na podatke iz Registra objavljenog na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Neprijavljivanje imovine ili stupanje na novu funkciju najčešće se završi opomenom funkcionera ili prekršajnom prijavom. Za taj prekršaj zaprećena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…