Rad na unapređenju položaja osoba sa invaliditeta mora se zasnivati na omogućavanju njihovog nesmetanog življenja i društvenog učešća

Centar Živeti uspravno

Novi Sad – Centar Živeti uspravno poziva na punu primenu Konvencije UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, tekovinama međunarodnog pokreta osoba sa invaliditetom i ostalih pokreta za ljudska prava.

Centar Živeti uspravno je proistekao iz savetovališta za psiho-socijalnu podršku osobama s invaliditetom, koje je 2000. godine otvorila beogradska kancelarija francuske humanitarne NVO Hendikep Internešenel. Osnovan je 22. Februara 2002.

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kojeg su Ujedinjene nacije proglasile, u saopštenju Centra podseća se da se ovaj datum u svetu obeležava u cilju razumevanja toga šta podrazumeva invalidnost i podrške pravima, dostojanstvu i blagostanju osoba sa oštećenjima, smanjenjem ili odsustvom neke sposobnosti, a koje ne mogu da ostvare svoja prava i pun društveni učinak na ravnopravnoj osnovi s drugima.

To rezultira opredmećivanjem, izolacijom, marginalizovanjem miljardu stanovnika/ca sveta, koji/e se, usled toga suočavaju sa onemogućenošću u svim aspektima života“, ukazuje se u saopštenju.

Centar Živeti uspravno ističe da bi se dalji rad na unapređenju položaja osmine stanovništva sveta morao zasnivati na sprečavanju onemogućavanja njihovog nesmetanog življenja i društvenog učešća i na sprečavanju opšteg međusobnog onemogućavanja nesmetanog življenja i ostvarivanja prava i obaveza po bilo kom osnovu, uključujući i ekološke uslove.

Imajući pritom u vidu prirodne neprilike koje smo uzrokovali/e međusobnim ugrožavanjem, ugrožavanjem drugih živih vrsta i prirodnog okruženja, kao nepredvidiv uzročnik gladi, oboljenja i novih stanja, što međusobnu podršku i promenu ponašanja prema svemu što koristimo čini preduslovom ljudskog opstanka“, upozorava se u saopštenju.

Centar apeluje da se zato počne otvoreno govoriti o tome da ljudi jedni drugima onemogućavaju nesmetano funkcionisanje i da je onemogućenost, kao sve opštija pojava, kako su naveli, „pitanje i problem zbog koga se države ne mogu u punoj meri razviti jer se deo ljudskog iskustva, neretko više od polovine stanovništva, zbog uskraćivanja osnovnih prava, zanemaruje“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…