Psihološko nasilje dominantan vid nasilja u porodici

Najrasprostranjeniji i dominantan vid nasilja u porodici je psihološko nasilje, a ključna stvar za rešavanje tog problema je umrežavanje državnih institucija, rezultati su projekta „Psihološko i pravno izlečenje žrtava porodičnog nasilja“.

Više od 200 klijenata koji su se suočili sa nasiljem u porodici dobilo je besplatnu psihološku i pravnu pomoć u okviru tog jednogodišnjeg projekata, rečeno je na današnjoj konferenciji Međunarodne mreže pomoći (IAN), koja je i sprovela projekat, prenosi Tanjug.

Prema rečima koordinatora projekta Stanislave Škugor, partner na projektu je Gradski centar za socijalni rad u koji je IAN-u upućivao klijente na dodatnu psihološku i pravnu pomoć.

Primili smo 203 klijenta i sa njima obavili 588 psiholoških i 195 pravnih intervencija„, navela je Škugor i dodala da su to bili klijenti iz šest prigradskih opština: Mladenovac, Sopot, Grocka, Lazarevac, Barajevo i Surčin.

Kako je rekla, došlo je do velike promene u znanju i stavovima klijenata o nasilju.

Uglavnom su oni u početku pod nasiljem podrazumevali malo ekstremnije vidove fizičkog nasilja, a na kraju tretmana su pod tim pojmom podrazumevali i psihološko, ekonomsko, materijalno, kao i blaže oblike fizičkog nasilja„, istakla je Škugor.

Kao jedan od rezultata projekta navela je jačanje sistema upućivanja žrtava nasilja u porodici kroz umrežavanje institucionalnog i vaninstitucionalnog pružioca usluga.

Došlo je do jačanja sistema upućivanja zato što je došlo do porasta upućivanja klijenata iz Gradskog centra za socijalni rad. U drugoj polovini godine, oko 60 odsto klijenata je upućeno što znači da je došlo do porasta„, objasnila je Škugor.
Govoreći o ostalim rezultatima projekta, navela je da je unapređen psihološki status žrtava, došlo je do smanjenja psihopatoloških simptoma kod klijenata, unapređene su pojedine strategije za preživljavanja i klijenti su imali bolju sliku o sebi na kraju tretmana nego na početku.

Pored toga, Škugor je dodala da je unapređena i pravna podrška zato što su klijenti dobili oko 203 pravne usmene intervencije, sedamdesetak pisanih tužbi i 22 zastupanja pred sudom što je za te žrtve, kako je istakla, velika stvar.

Projekat je sprovela IAN u partnerstvu sa Gradskim centrom za socijalni rad, a uz finansijsku podršku norveške ambasade.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…