PSG: Otimanje penzija bilo neustavno, Vučić samovoljom opet krši Ustav

Pokret slobodnih građana (PSG)

Beograd, 25. maj 2018. – Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “ponovo” prekršio Ustav jer je kako se navodi, umesto Vlade i Skupštine, “samovoljno i mimo ovlašćenja” predsednika saopštio da zakon kojim su privremeno umanjenje penzije, prestaje da važi.

Pokret je u saopštenju naveo da je Vučić kao predsednik Vlade Srbije 2014. godine penzionerima “prvo neustavno umanjio penzije, prekršio njihova prava i pogazio ustavnost Srbije”.

Posebno je porazno što je Vučiću bitniji stav MMF-a od Ustava, institucija i građana Srbije. Da je poštovan Ustav i preporuke nadležnih domaćih institucija za zaštitu ljudskih prava, MMF nikada ne bi morao da Srbiji deli lekcije koje svako ko se razume u državu zna kao azbuku, a Srbija bi čuvala i svoje građane i svoju suverenost i dostojanstvo”, ocenio je PSG.

Navodeći da je ministar finansija Dušan Vujović nedavno podneo ostavku, PSG je upozorio da Vučić namerava da “porazne posledice korupcije i amaterske igre sa ekonomijom Srbije prikrije povećanom javnom potrošnjom bez pokrića”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas da će biti ukinut Zakon o privremenom smanjivanju penzija.

On je rekao da je odluka koja je doneta zajednička i zasnovana na ekonomskim parametrima, ali da je ona i politička i da se sa njom slaže i premijerka Ana Brnabić i on kao predsednik i najveći deo društva.

I MMF će time biti zadovoljan”, rekao je Vučić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…