PSG: Antimigrantska retorika u Srbiji je odraz populizma i rasizma

Pokret slobodnih građana (PSG)

Beograd, 31. oktobar 2018. – Pokret slobodnih građana (PSG) kritikovao je pojavu antimigrantske retorike u Srbiji i ocenio da posebno zabrinjava to što širenje panike i netrpeljivosti dolazi iz dela opozicije.

Posebno zabrinjava kada širenje panike i netrpeljivosti krene i iz dela opozicije, koja tako čak i Vučićevu vlast neiskusnom posmatraču čini modernijom od njene alternative, koja bi morala da bude i politička i civilizacijska”, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je dodao da Srbiji ne preti nikakva posebna opasnost od migranata i da je činjenica da je njih samo 250 prošle godine tražilo azil u Srbiji puno govori o ovdašnjem standardu života.

Među njima ima i doktora, naučnika, sportista, inženjera, ali i ljudi sklonih lošim stvarima – baš kao i u bilo kojoj drugoj grupi. Naša je civilizacijska dužnost da prihvatimo ljude pobegle od besmislenog stradanja i rata u kome su njihove zemlje samo pioni”, smatra PSG.

U saopštenju se podseća da su Srbi i drugi građani sa ovih prostora u svojoj istoriji utočište nalazili širom Evrope i sveta i da zbog toga nemaju moralno ili bilo koje drugo pravo da pred nevoljnicima zatvaraju vrata.

Tim pre što migracije iz Srbije poslednjih godina, koje se u 2018. godini približavaju broju od 100.000 ljudi, dobijaju sve elemente – izbeglištva”, dodao je taj pokret.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…