Prvih sto dana Evropske komisije

Evropska komisija

Brisel, 06. mart 2020. – Evropska komisija (EK) je pod vođstvom predsednice Ursule fon der Lajen nastojala da oživi proces proširenja Evropske unije, a angažovanje u zemljama Zapadnog Balkana ostaće prioritet do kraja mandata.

To je saopštila EK povodom prvih 100 dana rada.

Komisija ostaje posvećena otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom. Angažman sa Zapadnim Balkanom biće prioritet i ostatak mandata„, navodi se u saopštenju.

Tokom prvih 100 dana rada, EK je pokazala da je spremna da bude pouzdan sused, što je pokazala organizovanjem donatorske konferencije na kojoj je sakupljno 1,15 milijardi dolara za Albaniju posle zemljotresa.

Komisija je takođe predložila da oživi proces proširenja EU, čineći ga predvidljivijim i podložnim jačem političkom vođenju„, saopštila je EK.

Takođe je pokazala da je spremna da bude prirodni partner Afrike, a uskoro će usvojiti i Strategiju za Afriku o novom partnerstvu koje će uključivati poslove, migracije, mir i digitalizaciju.

Komisija Ursule fon der Lajen predvodi globalnu borbu protiv klimatskih promena„, navodi se u saopštenju i dodaje je u toj oblasti dala sopstveni primer usvajanjem Evropskog zelenog dogovora i Zakona o klimi.

Navodi se i da u oblasti digitalne ekonomije postavlja svetske standarde kada su u pitanju zaštita podataka i zalaganje za slobodni protok industrijskih podataka.

Komisija je tokom prvih 100 dana radila „na svim frontovima“ da suzbije širenje korona virusa, koordinisala je razmenu informacija među zemljama članicama, uradila procene uticaja na makroekonomiju i koordinisala mere na granicama.

EK je saopštila i da će uložiti 232 miliona evra za jačanje spremnosti, lečenje i istraživanja u razvoju vakcine.

Nova EK, na čijem je čelu Ursula fon der Lajen, preuzela je dužnost 1. decembra.

Priča o naših prvih 100 dana je o suočavanju sa dvostrukom tranzicijom s kojom se Evropa suočava. To je priča o preokretanju borbe protiv klimatskih promena u mogućnost za poslove i razvoj. I priča o jačanju geopolitičke snage EU. Napravili smo dobar početak u prvih 100 dana„, rekla je predsednica EK.

U saopštenju se ističe rad Komisije na smanjenju emisije štetnih gasova i zaštiti biodiverziteta. U tom cilju podseća se da su usvojeni Evropski zeleni dogovor, Zakon o klimi i Investcioni plan za primenu zelenog dogovora.

Komisija će uskoro predstaviti i strategiju za zaštitu biodiverziteta i akcioni plan o cirkularnoj ekonomiji, a u pripremi je i poljoprivredna strategija „Od polja do stola„.

EK je u novom sazivu usvojila i strategiju Oblikovanje evropske digitalne budućnosti, koja pokriva sve od sajberbezednosti, veštačke inteligencije do digitalnog obrazovanja i čiji je cilj da se „pomogne svakome da iskoristi mogućnosti koje donose tehnološke promene„.

Do kraja godine će doneti i zakon o digitalnim uslugama, koji će precizirati obaveze i modernizovati pravila za onlajn platforme, kao i nova pravila o veštačkoj inteligenciji koja će poštovati prava i bezbednost ljudi.

EK će, najavljuje se u saopštenju, 101. dana predstaviti novu industrijsku strategiju, sa konkretnim akcijama za unapređenje konkurentnnosti industrije EU, posebno malih i srednjih preduzeća, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…