Prvi državni Hakaton namenjen poboljšanju korisničkog iskustva građana

#CodeGovernment Hackathon

Beograd, 27. april 2018. –  Kancelarija za IT i eUpravu uz podršku Inicijative Digitalna Srbija organizuju prvi državni #CodeGovernment Hackathon namenjen unapređenju korisničkog iskustva Nacionalnog Portala eUprava.

Hakaton će se održati u Startit Centrima u Beogradu i Novom Sadu i prostoru Deli u Nišu, a namenjen je svima koji vole da programiraju, koji su inovativni i spremni da prihvate izazov i približe administraciju građanima ”na klik”.

Svi prijavljeni timovi, dobiće projektni zadatak na osnovu kog će u periodu od 48 sati napraviti predlog softverskih ili hardverskih rešenja koji će funkcionalno i vizuelno dati predlog novog Portala eUprava. Hakaton će biti održan istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 25. do 27. maja, a prijave timova trajaće od 25. aprila do 13. maja 2018. godine“, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je pozvao sve zainteresovane da se prijave na Hakaton i da sa svojim timom posvete 48 sati mapiranju novog digitalnog puta elektronske uprave ka građanima – #CodeGovernment.

 „Naše članice su spremne da u ovom projektu ulože svoje znanje, iskustvo i kontakte iz IT sektora, sa ciljem da se korisničko iskustvo na Nacionalnom Portalu eUprava unapredi, a digitalni servisi koje portal nudi učine pristupačnijim građanima. Saradnja privrede i države je od presudne važnosti za transformaciju Srbije u digitalno društvo, što je osnovna misija naše organizacije. Samo kroz zajednički rad možemo da dođemo do rešenja koja će omogućiti da svaki pojedinac i svaka kompanija osete prednosti života i poslovanja u digitalnoj Srbiji“, izjavila je Veronika Tasić Vušurović iz Inicijative Digitalna Srbija.

Prijavu sa pravilima učešća, svi zainteresovani mogu pronaći na naslovnoj strani sajta Kancelarije za IT i eUpravu ili Nacionalnog Portala eUprava.

Danas je pored najave Hakatona u Kancelariji potpisan i sporazum o saradnji između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta organizacionih nauka, Matematičkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Mihailo Jovanović je istakao da je danas imao veliku čast da ugosti prof. dr Zorana Rakića, prof.dr. Milo Tomasevića, prof. dr Dragana Jankovića, prof.dr. Miliju Suknovića i prof.dr. Radeta Doroslovačkog.

Polazeći od opštih društvenih interesa, a imajući u vidu značaj koji sve navedene institucije imaju u društvu, potpisan je Sporazum o saradnji u sledećim oblastima nauke i naučnih disciplina kao što je informatika, informacione tehnologije, softversko inženjerstvo, elektronska uprava, računarstvo, elektronika i drugih.

Saradnja će ići i u pravcu ostvarivanja studentske prakse; realizovanja predavanja stručnjaka Kancelarije; pružanja usluga treninga, seminara i drugih vidova obuke; prikupljanje podataka neophodnih Kancelariji; snimanje stanja iz nadležnosti Kancelarije, na osnovu dogovora sa mentorima sa Fakulteta a vezani su za nadležnosti rada Kancelarije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…