Prve „zone za zaštitu klime“ u Beču

Gradska većnica Beč

Beč, 14. avgust 2020. – Grad Beč je prošle godine najavio uvođenje „zona za zaštitu klime“, a ove godine projekat je počeo da se realizuje.

Zone u kojima je isključivo dozvoljena upotreba obnovljivih izvora energije nalaze se u drugom, sedmom i 16. bečkom becirku.

U tim zonama u novoizgrađenim zgradama gas i ulje za loženje su zabranjeni, dok se u već postojećim zgradama podstiče ugradnja solarnih panela i fotonaponskih sistema.

Za grejanje, hlađenje i toplu vodu mora da se koristi daljinsko grejanje ili alternativni izvori kao što su solarna energija, biomasa ili geotermalna energija.

Predviđeno je da do polovine 2021. godine svaki becirk u Beču dobije svoju zonu, a cilj je da se do 2030. godine svako četvrto domaćinstvo snabdeva solarnom energijom.

Gradsko preduzeće „Wien Energie“ je u prvoj polovini ove godine postavilo 27 novih fotonaponskih sistema, tako da sada raspolaže sa ukupno 230 takvih sistema.

Najveći proizvođač solarne energije u Austriju povećao je proizvodnju u odnosu na isti period prošle godine za skoro 60 odsto na 13.800 megavatčasova,  saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…