Prva pravila EU o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupila na snagu

boginja pravde
Foto: pixabay.com

Brisel – Prva pravila EU o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupaju na snagu, saopštila je Evropska komisija.

Procenjuje se da nasilje nad ženama i u porodici pogađa svaku treću od 228 miliona žena u EU.

Kriminalizacijom određenih oblika nasilja nad ženama širom EU, uključujući onlajn, i jačanjem pristupa žrtava pravdi, zaštiti i podršci, direktiva ima za cilj da obezbedi osnovna prava na jednak tretman i nediskriminaciju, navela je Komisija.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova rekla je da je prvi put kriminalizovano rodno zasnovano sajber nasilje, poput deljenja intimnih slika bez pristanka, uključujući dipfejk koji je noćna mora mnogih žena.

Takvo nasilje često je razlog što žene napuštaju javni život. Nasilje na internetu je pravo nasilje i nasilje nad ženama je problem iz minuta u minut„, rekla je Jurova.

Komisija je istakla da je sajber nasilje problem na koji mora odmah da se reaguje jer se eksponencijalno širi i ima dramatičan uticaj.

Nova pravila EU će pomoči žrtvama sajber nasilja u članicama koje ga još nisu kriminalizovale„, ističe se u saopštenju.
Novim pravilima takođe se zabranjuju sakaćenje ženskih genitalija i prislni brakovi a kod sajber nasilja sajber uhođenje i uznemiravanje.

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali rekla je da se direktiva bavi prevencijom, podrškom žrtvama i adekvatnom kaznom za počinioce. To je, kako je dodala, važan korak ka iskorenjivanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Članice EU treba do 14. jula 2027. da unesu direktivu u nacionalne zakone, navela je Evropska komisija u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…