Prva parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba sa invaliditetom Srbije

Beograd, 05. septembar 2016. – Udruženje osoba sa invaliditetom “Feniks”, najavilo je da će 10. septembra u Beogradu biti održana prva parada osoba sa invaliditetom, a krajem septembra i protest, kako bi ukazali na probleme sa kojima suočavaju.

Predsednik tog udruženja Branko Jokić rekao je danas, na konferenciji za novinare u prostorijama Press centra UNS-a, da je cilj parade da se ojača jedinstvo osoba sa invaliditetom, kao i da otvoreno ukažu na svoja prava, ali i da se unapredi prihvatanje takvih osoba u društvu.

On je naveo i da je to prva parada u Srbiji i pozvao političke stranke, kompanije i udruženja da sponzorišu i pomognu njeno održavanje, prenosi Beta.

Najavljeno je da će na paradi biti izneti i zahtevi osoba sa invaliditetom, među kojima su povećanje tuđe nege i pomoći, izjednačavanje primanja svih osoba s invaliditetom, koja se isplaćuju na osnovu invaliditeta sa primanjima civilnih žrtava rata.

Tražiće i poštovanje, brže i dosledno sprovođenje međunarodnih UN i EU konvencija, intenzivnije i aktivnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom, besplatan prevoz i uklanjanje barijera za prevoz u vozilima GSP, kao i oslobađanje plaćanja raznih taksi i ukidanje PDV-a na kupovinu medicinskih pomagala.

Kako je rečeno, zahtevaju i smene u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad i traže svoje predstavnike u parlamentu i lokalnim samoupavama, bez izlaska na izbore.

“Parada hrabrosti, snage i dostojanstva osoba sa invaliditetom Srbije” počeće u 13.00 na Trgu Republike u Beogradu, odakle će krenuti u šetnju ulicama u centru grada.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…