1. Početna
  2. Društvo
  3. Protiv kažnjavanja dece

Protiv kažnjavanja dece

Republički zavod za statistiku i UNICEF su u periodu od 1. februara do 30. aprila 2014. godine sproveli dva istraživanja na teritoriji Srbije – na nacionalnom nivou i na nivou romskih naselja.

Stopa odgovora domaćinstava za oba istraživanja bila je preko 90 odsto, što prikupljene podatke čini relevantnim i pouzdanim. Prvi rezultati istraživanja su predstavljeni u julu 2014. godine, a sada su predstavljeni i konačni sveobuhvatni nalazi.

Stav 93 odsto stanovnika Srbije je da dete ne treba fizički kažnjavati danas objavljenim rezultatima istraživanja položaja žena i dece u Srbiji.

Tromesečno istraživanje, sprovedeno od početka februara do kraja aprila na oko 7.500 domaćinstava opšte populacije i oko 2.000 domaćinstava u romskim naseljima, organizovali su Republički zavod za statistiku i Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci UNICEF.

Rezultati istraživanja pokazuju da su u Srbiji 43 odsto dece starosti do 14 godina članovi domaćinstva izložili nekom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja. Oko četiri odsto mladih žena starih od 15 do 19 godina su udate ili u vanbračnoj zajednici, ali taj pokazatelj raste na devet odsto među ženama iz najsiromašnijih domaćinstava.

U romskim naseljima je udato 43 odsto mladih žena starosti od 15 do 19 godina. Osnovno školovanje je na vreme počelo 97 osto dece u Srbiji, ali se u romskim naseljima to odnosi na samo 69 odsto. Stopa završavanja osnovne škole u Srbiji je 93 odsto, a stopa prelaska u srednju školu 96 odsto. Što se tiče romskih naselja, srednju školu pohađa 22 odsto dece, pokazuju rezultati istraživanja.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…