Protest traktorima primer pravne neuređenosti

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da podržava pravo poljoprivrednika da javnim protestima izraze neslaganje sa propisima za koje smatraju da im nanose veliku štetu, ali da ne može da podrži njihovu nameru da traktorima dođu u Beograd jer bi na taj način bio blokiran veliki deo grada i naneta šteta ogromnom broju ljudi.

Zaštitu Jankovića zatražila je Asocijacije poljoprivrednika Srbije zbog toga što policija sprečava poljoprivrednike da traktorima dođu pred Skupštinu Srbije i tako izraze protest zbog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Poljoprivrednici protestuju od 24. novembra.

Zaštitnik građana je podsetio da je Zakon o javnom okupljanju zbog nesaglasnosti sa Ustavom prestao da važi i da nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada nisu Skupštini u ostavljenom i primerenom roku predložili novi zakon.

Zbog toga je, kako je ocenio Janković, pravno nedovoljno uređen niz pitanja, koja se postavljaju i povodom protesta poljoprivrednika.

On je upozorio na štetne posledice manjka zakonskog uređenja slobode okupljanja, koja je garantovana Ustavom i obavezujućim međunarodnim standardima ljudskih prava.

Izvor: Zaštitnik građana

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…