1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Protest dijaspore ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku

Protest dijaspore ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku

Njujork protest, 19.jul 2020.

Njujork, 19. jul 2020. – Ispred sedišta Ujedinjenih nacija održan je drugi protest državljana Srbije koji žive i rade u SAD.

Danas smo se okupili kako bismo javno pozvali srpsku dijasporu da se udruži i pomogne građankama i građanima Srbije u borbi za vladavinu pravu i osnaživanje Republike Srbije kao pravne države”, rekla je za Dijalog Net Biljana Ilić, predstavnica srpsko-njujorše grupe koja je i organizator ovog okupljanja.

Ilić dodaje da je kao rezultat ovog skupa dogovor o formiranju onlajn platforme “koja bi okupila srpsku dijasporu sa ciljem pomoći i podrške građankama i građanima Srbije u jačanju nezavisnosti svih pravnih, ekonomskih i društvenih institucija, kao i samog društva, jačanju ekonomije, suzbijanju korpucije, i poštovanja pravne regulative i Ustava”.

Naša sagovornica ističe da ova neformalna grupa nije povezana sa bilo kojom političkom organizacijom i pokretom iz Srbije.

Ovo je drugo okupljanje u organizaciji ove grupe, prethodno okupljanje je bilo 12. jula u Njujorku.

Pored podrške građankama i građanima Srbije, prisutni su na oba skupa zatražili da srpski i zapadni mediji transparentno izveštavaju o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Pored toga, učesnici ovih protesta pozvali su da se utvrdi odgovornost za prekomernu upotrebu policijskih snaga na nedavnim protestima u Srbiji. Upućen je poziv i dijaspori da se više angažuje u podršci demokratizaciji društva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…