Protest dijaspore ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku

Njujork protest, 19.jul 2020.

Njujork, 19. jul 2020. – Ispred sedišta Ujedinjenih nacija održan je drugi protest državljana Srbije koji žive i rade u SAD.

Danas smo se okupili kako bismo javno pozvali srpsku dijasporu da se udruži i pomogne građankama i građanima Srbije u borbi za vladavinu pravu i osnaživanje Republike Srbije kao pravne države”, rekla je za Dijalog Net Biljana Ilić, predstavnica srpsko-njujorše grupe koja je i organizator ovog okupljanja.

Ilić dodaje da je kao rezultat ovog skupa dogovor o formiranju onlajn platforme “koja bi okupila srpsku dijasporu sa ciljem pomoći i podrške građankama i građanima Srbije u jačanju nezavisnosti svih pravnih, ekonomskih i društvenih institucija, kao i samog društva, jačanju ekonomije, suzbijanju korpucije, i poštovanja pravne regulative i Ustava”.

Naša sagovornica ističe da ova neformalna grupa nije povezana sa bilo kojom političkom organizacijom i pokretom iz Srbije.

Ovo je drugo okupljanje u organizaciji ove grupe, prethodno okupljanje je bilo 12. jula u Njujorku.

Pored podrške građankama i građanima Srbije, prisutni su na oba skupa zatražili da srpski i zapadni mediji transparentno izveštavaju o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Pored toga, učesnici ovih protesta pozvali su da se utvrdi odgovornost za prekomernu upotrebu policijskih snaga na nedavnim protestima u Srbiji. Upućen je poziv i dijaspori da se više angažuje u podršci demokratizaciji društva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…