Prošle godine u Srbiji objavljeno je 12.470 naslova knjiga i brošura

knjiga
Foto: pixabay.com

Beograd – U Srbiji 2022. godine objavljeno je 12.470 naslova knjiga i brošura, što predstavlja smanjenje od oko dva odsto u odnosu na 2021. godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.

Sva izdanja knjiga i brošura prikazana su po oblastima definisanim međunarodno usvojenom opštom klasifikacionom šemom Univerzalne decimalne klasifikacije (UDK).

Najveći broj knjiga i brošura objavljen je u oblasti lingvistike, filologije i književnosti – 45,2 odsto i u oblasti društvenih nauka – 23,6 odsto.

Najmanji broj izdatih izdanja nalazi se u oblasti religije, teologije 2,8 odsto, prirodnih nauka 2,9 odsto, filozofije, psihologije 3,6 odsto, kao i u oblasti arheologije, geografije, biografije i istorije 3,7 odsto.

Na srpskom jeziku objavljeno je 86 odsto knjiga i brošura, dok 14 odsto čine izdanja na drugim jezicima i višejezička izdanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…