Prosečna razlika u platama muškaraca i žena na istim poslovima u Evropskoj uniji iznosi 13%

razlika u zaradi

Brisel – Prosečna razlika u platama muškaraca i žena na istim poslovima u Evropskoj uniji iznosi 13%.

Ove godine Evropski dan jednakih zarada pada na 15. novembar, što znači da žene od tog datuma do kraja godine „rade besplatno“ u poređenju sa muškim kolegama.

Iako se razlika u zaradama u poslednjih 10 godina smanjila za 2,8%, taj napredak je i dalje spor, saopštila je Evropska komisija.

Za svaki evro koji danas zaradi muškarac, žena će zaraditi 87 centi, navodi se u saopštenju.

Najmanja razlika u platama je u Luksemburgu, gde žene zarađuju 0,7% manje od muškaraca. Zatim slede Rumunija (2,4), Slovenija (3,1), Italija (4,2) i Poljska (4,5).

U 11 država članica razlika u platama je veća od proseka EU, pri čemu je u Letoniji i Estoniji razlika veća od 20%. U Austriji žene u proseku dobijaju 18,9% manju platu od muškaraca, a u Nemačkoj 18,3%.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i komesarka za jednakost Helena Dali saopštile su uoči ovog simboličnog dana da je jednaka plata za jednak posao osnovni princip Evropske unije i da je ključno obezbediti transparentnost zarada.

Nepravda rodnog jaza u platama se ne može rešiti bez promene strukturnih neravnoteža u društvu. Zato je Evropska komisija udvostručila napore na obezbeđivanju rodne jednakosti i uklanjanju uzroka nejednakosti u zaradama„, rekle su Jurova i Dali.

One su navele da je Evropska unija blizu ostvarenja rodne ravnoteže u upravnim odborima korporacija i izrazile očekivanje da će članice EU unarediti pristupačno visokokvalitetno obrazovanje u ranom detinjstvu i dugotrajnu negu, što je preduslov za podršku učešću žena na tržištu rada.

Moramo da osnažimo žene kako bi mogle da ispune svoj potencijal„, istakle su evropske zvaničnice.

Prema njihovim rečima, važan „deo slagalice“ koji nedostaje jeste transparentnost plata.

Transparentnost plata doprinosi okončanju rodne nejednakosti u platama od samog početka i osnažuje radnike da ostvare svoje pravo na jednaku zaradu za isti posao ili posao jednake vrednosti„, rekle su Jurova i Dali i pozvale Evropski parlament i Savet EU da bez odlaganja usvoje predlog Direktive o transparentnosti plata.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da devet od 10 Evropljana smatra da je neprihvatljivo da su žene manje plaćene nego muškarci za isti posao, a da većina evropskih radnika podržava objavljivanje prosečnih zarada po tipu posla i polu u njihovoj kompaniji.

Rodni jaz u platama je simptom većih strukturnih neravnoteža između žena i muškaraca u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovnornostima za brigu o domaćinstvu„, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…