Propuštene prilike da se poboljšaju zakoni o korupciji

Beograd, 08. decembar 2016. – Transparentnost Srbija (TS) ocenila je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da su tokom 2016. godine propuštene brojne prilike da se zakoni poboljšaju, institucije ojačaju, a odgovorni za korupciju otkriju i kazne.

TS je upozorila da svake godine u Srbiji ostane neotkriveno više stotina hiljada slučajeva korupcije ukazujući da je to više posledica nedovoljne aktivnosti i selektivnosti u postupanju organa gonjenja i neefikasnosti pravosuđa nego nepotpunih zakonskih rešenja, prenosi Beta.

Kako je TS navela, prilika da se uvedu bolji mehanizmi za gonjenje većeg broja slučajeva korupcije poslednji put je propuštena u novembru 2016. godine, kada je menjan Krivični zakonik.

U saopštenju se navodi da i dalje nije objavljen ni nacrt zakona o ispitivanju porekla imovine, čije je donošenje premijer Aleksandar Vučić najavio u avgustu 2016. godine.

"Da ni usvajanje antikorupcijskih pravila nije dovoljno pokazuje neizvršena depolitizacija javnog sektora, što je naročito vidljivo u javnim preduzećima, ali i iz velikog broja neraspisanih ili nedovršenih konkursa za najviše položaje u državnoj upravi", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u proteklih godinu dana zvaničnici su predstavljali akcije "masovnih hapšenja kao dokaz proklamovane 'nulte tolerancije' u borbi protiv korupcije", a mnogi od uhapšenih u tim akcijama nisu bili osumnjičeni za krivična dela koja su korupcijska.

"Istovremeno, nekoliko stotina hiljada slučajeva korupcije u Srbiji svake godine ostane neotkriveno. To se po našem shvatanju dešava zbog nedovoljne aktivnosti i selektivnosti u postupanju organa gonjenja, neefikasnosti pravosuđa, a u manjoj meri i zbog nepotpunih zakonskih rešenja", navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 9. decembra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…