Promenjen pravilnik o „Vukovoj“ diplomi za osnovne škole

Foto: TV N1

Beograd – Promene pravilnika za dobijanje diplome „Vuk Karadžić“ za osnovnu školu predviđaju da će osnovcima od drugog do osmog razreda biti potrebno da imaju sve petice.

Do sada se za titulu „vukovca“ računao uspeh od petog do osmog razreda.

Kako kažu iz Ministarstvu prosvete, novina koja je utvrđena pravilnikom je da se ova diploma daje učeniku koji je u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja na kraju svake školske godine postigao odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti propisanih planom i programom  nastave.

U Vukovu diplomu ulaziće i to da je  učenik ostvario primerno vladanje i da je dobio najmanje jednu diplomu „Dositej Obradović„.

Iz resornog ministarstva kazu da prema novim odredbama pravilnika diplomu „Dositej Obradović“ dobijaju učenici za izuzetne rezultate iz obaveznog predmeta odnosno izbornog programa i ako imaju primerno vladanje na kraju školske godine.

Kako navode iz Ministarstsva prosvete, pravilnikom je predviđeno da se diploma „Dositej Obradović“ stekne pored dosadašnjih nagrada na opštinskim i gradskim nivoima  takmičenja, a sada može i na republičkom, međunaordnom i okruznom takmičenju.

Ističu da je novina i da su prvi put uvedene diplome za učenike koji postignu izvanredne rezultate u muzičkoj i baletskoj školi.

Diploma „Kornelije Stanković“ je ekvivalent diplomi „Vuk Karadžić“ u muzičkoj školi, a u baletskoj to je „Marija Maga Magazinović„.

Umesto diplome „Dositej Obradović“ u ovim umetničkim školama biće dodeljivane diplome „Ljubica Marić“ i „Dušanka Sifnios„.

Pravilo je da đaci u školama mogu da dobiju i više ovih diploma.

Kako su rekli u Ministratvu prosvete, primena ovog pravilnika počinje od ove školske godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…