Promena Ustava neophodna da bi se naglasila podela vlasti, nezavisnost sudstva i uklonile nedoslednosti

Ustav Republike Srbije

Beograd, 27. oktobar 2016. – Ustav Srbije potrebno je promeniti, jer je postojeći donet na brzinu i bez javne debate i zato što ne garantuje nezavisnost sudstva, rečeno je 27. oktobra u Beogradu na skupu "Demokratski do promene Ustava". 

Kako prenosi Beta, na skupu, koji su organizovali Fondacija Fridrih Ebert, Centar za demokratiju i Fondacija za razvoj parlamenta, je staknuto da je promena Ustava neophodna da se naglasi podela vlasti i nezavisnost sudstva i uklone nedoslednosti. Međutim, kako je rečeno, ustavna reforma mora biti proces koji će trajati više godina, kroz koji će proći nekoliko vlada.

Dragoljub Mićunović iz Centra za demokratiju rekao je da je Ustav ključna tačka kako će funkcionisati jedna zajednica, a da je promena Ustava Srbije neophodna iz više razloga i unutrašnjih i spoljnih.

"Iz spoljnih razloga, jer je Venecijanska komisija sugerisala da to moramo da uradimo. Mi još uvek nemamo definisane i potpuno priznate granice, a država koja to nema očigledno ima problem. Pored toga, postoje problemi sa decentralizacijom, lokalnom samoupravom, sa odnosima među delovima vlasti", rekao je Mićunović.

On je naveo da zbog toga u Srbiji "postoji jedan demokratski deficit" i dodao da "mora jasnije da se naglasi podela vlasti i nezavisnost sudstva".

Bivša predsednica Vrhovnog suda i sudija Vrhovnog kasacionog suda, Vida Petrović Škero rekla je da već 10 godina postoje priče šta ne valja u Ustavu.

"Moje lično mišljenje je da je pravosuđe odnosno sudska vlast bila apsolutna kolateralna šteta u načinu rešenja kakav je položaj određen u Ustavu. Sudska grana nikada nije konsultovana u vezi sa Ustavom… Nadam se da će sadašnje promene biti sveobuhvatne, kao i da će diskusija biti sveobuhvatna i da promene neće biti samo u vezi sa pregovorima (sa EU) u vezi Poglavlja koja su otvorena", kazala je ona.

Prema njenim rečima, reforme Ustava dovele su do negativnih rezultata.

Ona je rekla da se postavlja pitanje da li podela vlasti koja postoji u Srbiji obezbeđuje nezavisnu sudsku vlast i da je praksa pokazala da nije bilo volje, kao ni da ustavna i zakonska rešenja nisu omogućila nezavisnost sudstva.

Prema njenim rečima, Ustav obiluje nedoslednostima i navela da je, između ostalog, izbegnuto pobrajanje sudova osim Vrhovnog kasacionog suda.

Govoreći o Ustavnom sudu Petrović Škero je rekla da taj sud vrši mnoga ovlaščenja vezana za sudsku vlast.

"Bez reformisanja odredbi kojima ćemo dobiti određenu nezavisnost u pogledu sastava Ustavnog suda nećemo imati nikakvu kvalitativnu promenu u pogledu funkcionisanja Ustavnog suda", kazala je ona.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…