Projekat Participativno budžetiranje završen u 10 lokalnih zajednica u Srbiji

Nakon 2 godine trajanja projekta, 10 gradova i opština širom Srbije u saradnji sa BIRN-om i NALED-om, uspešno su realizovali sve aktivnosti sa ciljem uvođenja prakse učešća građana u proces donošenja odluka o lokalnim budžetima.

U periodu od decembra 2014. do juna 2016. godine u procesu Participativnog budžetiranja učestvovalo je oko 16.000 građana, a preko 200 predstavnika organizacija civilnog društva prisustvovalo je na radionicama posvećenim uključivanju OCD-a u projekat.

Projekat Participativno budžetiranje finansiraju EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2013″ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS.

Kako bi bili deo procesa donošenja odluka u lokalnim samoupravama, građani su imali priliku da predlažu projekte koji će biti finansirani iz budžeta, a doprineće poboljšanju kvaliteta mesta u kojima žive.

Za realizaciju 53 izabrana projekta, od ukupno 2400 predloženih, iz budžeta lokalnih samouprava izdvojeno je oko 800.000 evra.

Projekte su pored građana predlagale i lokalne samouprave, dok su pravo glasa za one koji će biti finansirani imali svi stanovnici 10 opština i gradova.

Nakon izabranih projekata 200 građana, predstavnika nevladinih organizacija, medija i biznis zajednice učestvovalo je u Lokalnim budžetskim forumima na kojima se raspravljalo o budžetima lokalnih zajednica za 2016. godinu.

U okviru projekta izrađeno je 10 Građanskih vodiča kroz budžete opština i gradova koji imaju za cilj da na jednostavan i razumljiv način predstave kako budžeti nastaju, za šta se troši novac i sve najbitnije informacije u vezi sa njima.

Zaposleni u lokalnim samoupravama koji su aktivno radili na projektu prošli su neophodnu edukaciju, a eksperti za online nastup dali su preporuke lokalnim samoupravama kako da uspešnije komuniciraju sa građanima uz pomoć online platformi koje koriste.

U projektu Participativno budžetiranje učestvovali su Pirot, Sremska Mitrovica, Šabac, Vračar, Pančevo, Sombor, Trstenik, Ruma, Zrenjanin i Knjaževac.

BIRN Srbija će u okviru budućih aktivnosti nastojati da nastavi sa realizacijom ovog projekta i da u proces uključi još gradova i opština u Srbiji.

Kako je izgledao projekat i kakvi su utisci ljudi koji su u njemu učestvovali pogledajte u filmu:Izvor: BIRN Srbija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…