1. Početna
  2. Društvo
  3. Proizvodnja srpskog gazdinstva četiri puta manja od EU

Proizvodnja srpskog gazdinstva četiri puta manja od EU

Prosečna godišnja vrednost proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji iznosi 5.939 evra, što je za više od četiri puta ispod vrednosti prosečne ekonomske veličine poljoprivrednog gazdinstva u EU koja iznosi 25.128 evra, objavio je 28. novembra Republički zavod za statistiku (RZS).

Vrednost te proizvodnje u Vojvodini je dvostruko veća od proseka, dok je na istoku i jugu Srbije gotovo upola manja, pokazuju podaci RZS.

Od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, kojih je 631.552, prosečna godišnja vrednost proizvodnje porodičnih gazdinstava je 4.990 evra, a u sektoru pravnih lica i preduzetnika 204.755 evra„, rekla je na prezentaciji publikacije RZS-a „Poljoprivredna gazdinstva prema ekonomskoj veličini i tipu proizvodnje u Srbiji“ jedna od autorki Vesna Paraušić.

Prema njenim rečima, prosečnu ekonomsku veličinu poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji dominantno opredeljuje sektor porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, jer on učestvuje sa 99,5% u ukupnom broju poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, njih 45,7%, ima ekonomsku vrednost gazdinstva manju od 2.000 evra, dok samo 0,3% ukupnog broja poljoprivrednika ima godišnju proizvodnju od 100.000 evra i više„, kazala je ona.

Paraušić je kazala da najveću prosečnu ekonomsku veličinu poljoprivrednog gazdinstva ima region Vojvodine sa 12.032 evra, a najmanju region južne i istočne Srbije sa 3.414 evra.

Kako je dodala, prema tipu poljoprivredne proizvodnje, srpski agrar karakteriše dominacija mešovitih poljoprivrednih gazdinstava, s obzirom na to da više od polovine poljoprivrednih gazdinstava (53,7%) pripada jednoj od tri grupe poljoprivrednih gazdinstava sa mešovitom biljnom i stočarskom proizvodnjom.

Specijalizovanih gazdinstava je 46%, a u ovoj grupi je najviše specijalizovanih za ratarsku proizvodnju, a najmanje za povrtarstvo, cvećarstvo i ostale hortikulture„, kazala je ona.

Na prezentaciji je istaknuto da publikacija RZS-a, kao i buduće analize podataka Popisa poljoprivrede 2012, treba da posluži kao instrument za sagledavanje situacije u oblasti poljoprivrede u Srbiji i pomognu u kreiranju poljoprivredne politike zemlje.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…