Proglasiti 18. maj za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Beograd, 17. oktobar 2016.(womenngo.org.rs) – Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja zvanično su započeli prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu. Prve potpise podrške dale su članice i članovi porodica žena žrtvi femicida, saopšteno je iz Autonomnog ženskog centra.

Svi koji žele da podrže peticiju potpisom to mogu učiniti sredom, počevši od 2. novembra, u periodu od 12h do 16h na Trgu Republike u Beogradu, a liste za potpisivanje će biti dostupne, osim u prostorijama Autonomnog ženskog centra, i u organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja u 18 gradova i opština u Srbiji.

“Kroz razgovor sa porodicama žrtava mapirani su zahtevi kojima ćemo se posvetiti u narednom periodu, a koji podrazumevaju postavljanje spomen ploče u Beogradu u znak sećanja na žene žrtve femicida, uspostavljanje sistema emotivno-psihološke podrške od strane profesionalaca za porodice žrtava, kao i izradu uputstava za postupanje policijskih službenika prilikom komunikacije sa članovima porodica žrtava”, rekla je Vedrana Lacmanović iz Mreže Žene protiv nasilja.

Gordana Stevanović, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, pročitala je pismo podrške koje je Zaštitnik građana, Saša Janković, uputio inicijativi za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. “Raširenost nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, a posebno smrt žene usled nasilja u porodici i partnerskim odnosima, je neuspeh države da obezbedi ostvarivanje osnovnih prava koja je garantovala”, navodi se u pismu Zaštitnika građana.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra pozvala je institucije na odgovornost. „Ovaj dan tražimo jer smatramo da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke“, navela je Macanović. „Pre svega, tražimo ovaj datum zato što hoćemo da bude jasno da su te žene ubijene od strane muškaraca koji smatraju da imaju pravo na ženin život, ne zbog ljubomore, ne zbog sukoba, i ne, to nije tragedija. To je muško nasilje prema ženama“, rekla je Macanović.

Ana Manojlović, novinarka RTS-a i autorka emisije „Žrtva ima žensko lice“, još jednom je podsetila na važnu ulogu koju mediji imaju u borbi protiv nasilja prema ženama, govoreći da je važno razotkriti prirodu ovog društvenog problema. „Hajde da ispratimo do kraja kako su reagovale instutucije, šta je uradila policija, da li su pomogli socijalni radnici, kako se sudovi bave slučajem. Jer to je jedino relevantno, to je važno i na taj način ne dovodimo nikoga u opasnost. Sem možda nas samih jer prozivamo institucije koje ne rade svoj posao. Ali to je svakako naš posao”, rekla je Manojlović.

Pored institucije Zaštitnika građana, svojim prisustvom i potpisom peticiju su podržale i kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…