Proglašeni finalisti za Lux Prize 2016 – filmsku nagradu Evropskog parlamenta

Objavljena su tri filma koja su ušla u finale ovogodišnje Nagrade LUX Evropskog parlamenta, različitih žanrova, tema i umetničkih pristupa; “À peine j´ouvre les yeux”, “Ma vie de courgette” i “Toni Erdmann”, izvestio je Evropski parlament. 

Finaliste je objavila u na konferenciji za novinare u Rimu predsednica Odbora za kulturu Silvia Costa, a dobitnica ili dobitnik Nagrade LUX biće objavljeni na plenarnom zasedanju u decembru u Strazburu.

Tri filma u finalu Nagrade LUX 2016. su "À Peine J´ouvre les Yeux", Leyla Bouzid (Francuska, Tunis, Belgija, Ujedinjeni Arapski Emirati), "Ma Vie de Courgette", Claude Barras (Švajcarska, Francuska) i "Toni Erdmann", Maren Ade (Nemačka, Rumunija, Austrija). Prvi je svedočanstvo o životima mladih ljudi u Tunisu, drugi je animirani film o životu u sirotištu, dok je treći politička tragikomedija o savremenoj korporativnoj kulturi.

Filmovi u finalu biće prikazani u svim državama članicama tokom Dana LUX filma prevedeni na sve službene jezike Evropske unije. Pobednički film kojeg biraju poslanici Evropskog parlamenta dobiće i posebno izdanje za osobe sa invaliditetom.

Ove godine obeležava se deset godina Nagrade LUX povodom čega će 10. oktobra u Briselu biti organizovano niz događaja, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…