Proglašeni dobitnici EU nagrade za književnost

EUPL

Brisel, 19. maj 2020. – Evropska unija proglasila je dobitnike svoje nagrade za književnost (European Prize for Literature – EUPL), koja se u trogodišnjem ciklusu dodeljuje piscima iz ukupno 41 zemlje, a kao i do sada, među laureatima je i nekoliko autora iz regiona.

EUPL uključuje zemlje koja učestvuju u programu Kreativna Evropa, s tim što su u izboru svake godine autori iz jedne trećine zemalja.

I ove godine laureate su odabrali nacionalni žiriji književnih stručnjaka, a zbog pandemije korona virusa, proglašenje pobednika prvi put je obavljeno u virtuelnom prostoru.

Među dobitnicima je Lana Bastašić iz Bosne i Hercegovine, nagrađena za roman “Uhvati zeca” (Catch the rabbit), u izdanju sarajevskog Buybooka. U izdanju beogradskog Kontrasta, roman „Uhvati zeca“ bio je, inače, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2019.

Iz regiona su nagrađeni i Maša Kolanović iz Hrvatske za knjigu “Poštovani kukci i druge jezive priče” (Dear beetles and other scary stories), u izdanju Profil knjige, zatim Stefan Bošković iz Crne Gore za roman “Ministar” (Minister), u izdanju Nove knjige, Petar Andonovski iz Severne Makedonije za “Страв од варвари” (Fear of barbarians), u izdanju kuće ili-ili, te kosovski autor Špetim Selmani (Shpëtim), nagrađen za “Libërthi i dashurisë” (The Booklet of Love), u izdanju kuće Armagedoni.

Nagradu EU za književnost za 2020. dobili su i Nathalie Skowronek iz Belgije za “The map of regrets”, u izdanju kuće Grasset, Stavros Christodoulou sa Kipra za “The day the river froze”, u izdanju Kastaniotis Publications, Asta Olivia Nordentoft iz Danske za “Money in your pocket”, u izdanju Basiliska, Mudlum (Made Luiga) iz Estonije za “Polish boys”, u izdanju Strate, Matthias Nawrat iz Nemačke za “The Sad Guest”, u izdanju kuće Rowohlt, Francis Kirps iz Luksemburga za “The Mutations”, u izdanju Hydre Editions, Maria Navarro Skarange iz Norveške za “Book of sorrow”, u izdanju kuće Oktober i Irene Solà iz Španije za “I sing and the mountain dances”, u izdanju Anagrame.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel istakla je u čestitki laureatima da se u trenutnoj situaciji, prouzrokovanoj pandemijom korona virusa, “više nego ikada oslanjamo na umetnike i pisce koji nam pomažu da se nosimo sa izolacijom”.

Čitanje je moćan način da osetite snažne emocije, budete prevezeni u neki drugi svemir u nekom drugom vremenu i prostoru, da upoznate nove likove, a sve to dok ostajete kod kuće”, poručila je ona.

I ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, koja je u ime predsedavajuće EU čestitala laureatima, istakla “dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnom životu i njen društveni značaj”, koji se odražava u EUPL.

Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vredne nagrade, ali i čitajući prevode drugih nagrađenih dela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svedočiti o snazi lepote savremene evropske književne reči, kao i važnosti deljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva”, rekla je Nina Obuljen-Koržinek, pominjući da je predsedavanje Hrvatske EU neočekivano obeleženo pandemijom virusa Covid-19 koja je uticala na sve ranije planirane aktivnosti, uključujući i bogat kulturni program u evropskim zemljama i šire.

Dodelu EUPL organizuje partnerski konzorcijum koji čine Evropski savet pisaca (EWC), Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost.

Nagrada se finansira kroz program Kreativna Evropa, a dostupna je svim zemljama koje učestvuju u tom programu EU za finansiranje kulturnog i kreativnog sektora.

Proces dodele EUPL podrazumeva imenovanje nacionalnih žirija, koji se sastoje od stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižara, u rotirajućoj trećini zemalja učesnica programa Kreativna Evropa.

Nakon što su ušli u uži izbor od dva do pet kandidata, svaki žiri odlučuje o svom nacionalnom pobedniku.

Od 2009. godine, kada je EUPL ustanovljena, do sada je nagrađeno 135 autora iz 41 zemlje, prenosi SEEcult.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…