Proglas Akademije ženskog liderstva za tolerantnu i nenasilnu političku kampanju

mikrofon

Beograd, 07. mart 2020. – Akademija ženskog liderstva poziva učesnike političkog života u Srbiji da se u svom političkom radu odreknu svake vrste diskriminacije, seksizma, seksualnog uznemiravanja i drugih oblika nasilja prema ženama.

Akademija ženskog liderstva je udruženje građanki i građana nastalo iz programa koji je 2012, pokrenuo Nacionalni demokratski institut, a koji su zajednički realizovali Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština i Centar za podršku ženama.

 Sledeći decenijsku težnju za ravnopravnim učešćem žena u javnom i političkom životu, Akademija ženskog liderstva podseća sve političke aktere na Ustavom i zakonima ustanovljena pravila i obaveze.

U duboko podeljenim društvima kakvo je naše, dodatno su ugrožene najranjivije društvene grupe, saopšteno je iz Akademije.

Stoga je neophodno učiniti sve da se otklone potencijalne opasnosti – kako se kampanja ne bi pretvorila u novi talas ispoljavanja diskriminatornih i nasilnih stavova i ponašanja učesnika u izbornom procesu, dodaje se.

Akademija ženskog liderstva ohrabruje sve građanke i građane da nadležnim institucijama prijave sve vidove nasilja, diskriminacije i govora mržnje tokom predizborne kampanje, na dan izbora i posle njih.

Apeluje se i na sve institucije da u svakom pojedinačnom slučaju ispoljavanja neprimerenog ponašanja reaguju pravovremeno, brzo i adekvatno, štiteći žene, njihova prava i dostojanstvo.

Pozvane su i sve međunarodne organizacije koje prate izborni proces u Srbiji da obrate posebnu pažnju na sve učestalije nasilje prema politički angažovanim ženama.

Akademija ženskog liderstva poziva sve medijske kuće i aktere da prilikom izveštavanja u predizbornoj kampanji poštuju kako novinarski Kodeks,  tako i Kodeks rodno osetljivog izveštavanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…