Prodaja oružja u svetu povećana za gotovo 5%

helikopter

Stokholm, 09. decembar 2019. – Prodaja oružja u svetu porasla je za gotovo 5% u 2018. a tržištem su dominirale SAD, pokazao je izveštaj Stokholmskog međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta (SIPRI).

Promet 100 najvećih proizvođača oružja dostigao je 420 milijardi dolara zahvaljujući ponajviše američkom tržištu, navodi se u izveštaju.

Američki proizvođači drže 59% tržišta i ubeležili su promet od 246 milijardi dolara, za 7,2% veći nego godinu dana ranije.

To je značajno povećanje za godinu dana, s obzirom na već visok nivo američke prodaje„, rekla je za AFP direktorka SIPRI za program transfera oružja i vojnih izdataka Od Fleran (Aude Fleurant).

Američke kompanije imale su koristi od odluke administracije predsednika Donalda Trampa da modernizuje oružane snage kako bi se učvrstila pozicija SAD prema Kini i Rusiji.

Rusija je druga po proizvodnju oružja i drži 8,6% tržišta ispred Velike Britanije sa udelom od 8,4% i Francuske sa 5,5%.

Izveštaj nije uključio Kinu, jer nije bilo dovoljno podataka, ali se procenjuje da su među 100 najvećih proizvođača oružja na planeti i između tri i sedam kineskih firmi.

Kina, kako se navodi, od 2013. troši 1,9% bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Dve vodeće evropske kompanije, Erbas i MBDA, takođe su odgovorile na „tražnju zbog stalnih oružanih sukoba i ozbiljnih tenzija u više regiona„, rekla je Fleran.

Istovremeno je vodeća ruska firma Almaz-Antei skočila na deveto mesto na listi najvećih proizvođača oružja u svetu sa prometom od 9,6 milijardi dolara, za 18% većim nego u 2017.

„Taj rast zasnovan je ne samo na snažnoj domaćoj tražnji, već i na kontiniranom rastu prodaje oružja drugim zemljama, posebno izvozu sistema S-400“, navodi se u izveštaju Stokholmskog instituta.

Jedan od kupaca tih sistema je članica NATO Turska koja se odlučila na kupovinu uprkos američkoj pretnji sankcijama.

Turska industrija oružja ima dve kompanije među 100 najvećih sa prometom od 2,8 milijarde dolara, za 22% većim nego u prethodnoj godini.

Turska je „vođena ciljem da bude samodovoljna u snabdevanju oružjem i zato razvija proizvodnju oružja u svim segmentima (kopneni sistemi, vazdušni, mornarički, rakete)„, rekla je Fleran.

Turska je i uključena u trajni oružani sukob sa Kurdima i to takođe povećava tražnju oružja„, dodala je ona.

Najveći svetski proizvođač oružja i dalje je američki Lokid Martin, koji tu poziciju drži od 2009, i koji je u 2018. ostvario promet od 47,3 milijarde dolara.

Prodaja Lokid Martina pokriva 11% svetskog tržišta, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…