Priznanje Kuće ljudskih prava Nataliji Jovanović iz BIRN-a

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 10. decembar 2020. – Novinarka BIRN Natalija Jovanović dobitnica je godišnjeg priznanja Kuće ljudskih prava koje se povodom Međunarodnog dana ljudskih prava dodeljuje pojedincima koji su tokom protekle godine pokazali izuzetnu posvećenost u oblasti zaštite, poštovanja i promocije ljudskih prava, saopštila je danas ta organizacija.

Natalija Jovanović je autorka teksta koji je razotkrio prikrivanje zvaničnih podataka o broju preminulih od korona virusa.

U istraživanju, koje je pod naslovom „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“ objavljeno 22. juna na portalu javno.rs, Natalija Jovanović je pokazala da je od javnosti sakrivena informacija da je broj preminulih od posledica korona virusa od 19. marta do 1. juna bio drastično veći nego što je zvanično predstavljeno.

„Smatramo da je Natalija svojom hrabrim i upornim istraživačkim radom dala značajan doprinos slobodi informisanja, koja kao deo slobode mišljenja i izražavanja predstavlja jedan od temelja svakog demokratskog društva“, navodi se u saopštenju .

Zbog trenutne epidemiološke situacije dodela nagrade će biti organizovana naknadno.

Kuću ljudskih prava Beograd čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Centar za prakičnu politiku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…