Priznanja „Doprinos godine Evropi“ uručena rektorki Popović i sudiji Majiću

Doprinos godine Evropi 2019

Beograd, 07. februar 2020. –  Priznanja „Doprinos godine Evropi“ za 2019. godinu uručena su rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović i sudiji Apelacionog suda u Beogradu Miodragu Majiću.

Nagradu svake godine dodeljuje Evropski pokret u Srbiji za poseban doprinos koji su laureati dali evropskim integracijama.

Predsednik EPUS Mihajlo Crnobrnja pročitao je obrazloženje u kojem se navodi da je rektorka odbranila autonomiju Beogradskog univerziteta izjavom da ima snage da završi proces ispitivanja validnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog.

Zahvaljujući na priznanju, Popović je rekla da Univerzitet u Beogradu čini ozbiljne korake da dođe u poziciju koju društvo očekuje od njega.

Te promene neće biti brze i bolje je da idemo malim koracima koje možemo da ispunimo, nego da obećavamo velike koje ne možemo, kazala je Popović.

Ona je poručila da će Univerzitet u Beogradu obavljati funkciju visokoobrazovne ustanove od nacionalnog značaja, a pomagaće i drugim univerzitetima da ispunjavaju svoju ulogu.

Potpredsednik EPUS Vladimir Međak pročitao je obrazloženje o dodeli nagrade Majiću, istakavši da je on dugogodišnji zagovornik poštovanja vladavine prava i protivnik populističke kaznene politike, zbog čega je trpeo brojne napade.

Majić je rekao da se u Evropu gledalo kao u svetionik, ali da su danas možda tačna uveravanja da je Srbija od Evrope dalja nego kada ka njoj nije manifestno koračala.

Nagradu vidim kao podstrek, pre nego kao priznanje za učinjeno. Ostaje nam puno da radimo da ovo naše parče zemlje, osim geografski, u punom smislu postane Evropa“, kazao je Majić, preneo je FoNet.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…