Privatni lekari osnovali svoju Asocijaciju

Privatni lekari Srbije osnovali su danas Asocijaciju privatnih zdravstvenih ustanova u koju je ušlo 107 najvećih bolnica, poliklinika, ordinacija, a čiji je cilj da se konačno uradi „lična karta privatnog sektora“, da se vidi kojim kapacitetima raspolažu i koje su mogućnosti integracije u zdravstveni sistem Srbije.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i Ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je tom prilikom naglasio da je važno da se privatne zdravstvene ustanove organizuju u okviru Asocijacije kako bi Ministarstvo zdravlja dobilo adeklvatnog sagovornika u rešavanja mnogih pitanja, koja su od obostranog interesa.

Planovi Aasocijacije da izrade preciznu evidenciju svih zdravstvenih ustanova, broja zaposlenih, broja zdravstvenih usluga koje pružaju, kojim prostorom i opremom raspolažu, predstavljalo bi kvalitetan doprinos u sagledavanju precizne slike privatnog zdravstva u Srbiji„, naglasio je Ministar zdravlja.

On je dodao da bi izradom plana mreže privatnih zdravstvenih ustanova država stekla jasan uvid u kapacitete privatnog zdravstva i tada bi se stvorila mogućnost da se otvoriti dijalog kako privatnici mogu da se integrišu u postojeći zdravstveni sistem.

U međuvremenu Ministarstvo zdravlja je, kako kaže, spremno da pomogne u stvarima koje najviše muče privatni sektor poput izmene i dopune pravilnika koji nisu usklađeni sa trenutnom situacijom.

V.d. predsednik Privredne komore Srbije Milivoje Miletić naglasio je da se kod nas često zdravstvena zaštita posmatra kao trošak i da je to samo uslovno tačno, jer zdravstvo ima ogroman značaj za budžetski priliv.

Samo zdrav, radno sposoban čovek može ostvariti dobre rezultate na radnom mestu, a time i ceo kolektiv i društvena zajednica„, rekao je Miletić.

Celu priču oko osnivanja Asocijacije pokrenulo je 16 najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, koje želele da se konačno uredi privatni sektor, a predstavnik tog udruženja Predrag Stojičić kaže da je asocijacija postavila sebi nejkoliko ciljeva, a prvi je pravljene lične karte privatnog sektora.

Radiće se na unapređenju pravilnika i postojeće regulative kako bi se izbegle nelogičnosti koje opterećuju privatnu praksu, ali i na uspostavljanju plana mreže privatnih zdravstvenih ustanova i kojim segmentima privatna praksa može da pomogne državi„, rekao je Stojičić.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji ima oko 1.500 privatnih zdravstvenih ustanova, a podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da se u njima potroši oko 38 odsto celokupnog novca za zdravstvene usluge.

Izvršni direktor Amerčke privredne komore Maja Piščević naglasila je da ni jedna pojedinačna zdravstvena ustanova ne može imati tu snagu i uticaj kao što može imati jedno udruženje.

Znamo koliko je državno zdravstvo pod pritiskom i mislim da ovde značajan potencijal za sinergiju, jer i državni sektor ima šta da nauči od privatnog i obrnuto i jedni drugima mogu da pomognu„, naglasila je Piščević.

U privatnoj praksi stalno je zaposleno 3.732 lekara, što je jedna desetina ukupnog broja lekara u Srbiji. Ukoliko se tom broju dodaju i medicinske sestre procenjuje se da u privatnom sektoru radi oko 10.000 zdravstvenih radnika.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…