Privatna fondacija Dragice Nikolić (zlo)upotrebljava server Vojske Srbije

Beograd, 23. avgust 2016. (Insajder.net) – Prema istraživanju Insajder.net privatna Fondacija Dragice Nikolić od osnivanja je koristila resurse države za promovisanje svog rada. Sajt za promociju privatne fondacije Dragica Nikolić  kao poddomen sajta predsednika Srbije registrovala je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

To praktično znači da je država ustupila domen privatnoj Fondaciji samo zato što se na njenom čelu nalazi supruga aktuelnog predsednika.

Poslednja objava na ovom sajtu je iz decembra 2014.godine kada se Dragica Nikolić u okviru državničke posete predsednika Nikolića Abu Dabiju, sastala sa predstavnicima fondacija „Khalifa bin Zajed Al Nahyan“ i „Emirates Red Crescent“, prenosi Insajder.net.

Iako, već više od godinu dana Fondacija Dragica Nikolić nije aktivna na ovom sajtu, on i dalje postoji i funkcioniše kao poddomen zvanične internet prezentacije predsednika Republike.

Insajder.net je zatražio od Agencije za borbu protiv korupcije tumačenje da li je zbog korišćenja resursa Predsedništva prekršen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Rečeno je da odgovor još uvek pripremaju stručne službe Agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije se samo u jednom predmetu bavila poslovanjem Fondacije Dragice Nikolić. Tokom 2013. utvrđeno je da je sedište Fondacije bilo registrovano na adresi predsednika Republike, Andrićev venac 1, ali je u toku provere Fondacija napustila Predsedništvo i izvršila preregistraciju sedišta, navodi Insajder.net.

Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije propisano je da funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Pitanja o zloupotrebama javne funkcije u cilju promovisanja Fondacije supruge predsednika, Insajder.net je poslao i na adresu Predsedništva Srbije.

Da u slučaju poslovanja Fondacije Dragica Nikolić, ima osnova da se ispita potencijalna zloupotreba funkcije od strane predsednika Nikolića, možda najbolje govori podatak da ova Fondacija nema čak ni odvojen sajt već se na internetu promoviše preko domena koji je u vlasništvu države.

Zanimljivo je takođe da se na sajtu jedne privatne fondacije nalaze kontakti sekreterijata i press službe predsednika Srbije, pa se postavlja pitanje da li zaposleni u Predsedništvu ujedno rade i za Fondaciju.

Ovo je jedno od pitanja koje je redakcija Insajder.net uputila Predsedništvu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…