Privatizovana 34 medija u Srbiji

Od početka privatizacije medija u Srbiji do danas je privatizovano 34 medija, rečeno je na tribini o privatizaciji medija u Beogradu.

Kako je kazao državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, u 22 slučaja je obustavljena privatizacija medija, odnosno oni su ugašeni, dok je 17 medija u postupku prenošenja kapitala bez naknade na radnike, odnosno podele akcija.

On je, na tribini o privatizaciji medija koju je organizovala Asocijacija medija, kazao da je za osam od tih 17 medija u toku provera dokumentacije, da je jedan u sudskom sporu.

"U 2016. godini je podvučena crta i država više neće biti u vlasničkoj strukturi medija", kazao je Mirković.

Predstavnica Agencije za privredne registre Ružica Mačukat kazala je da je po službeno dužnosti podaci o javnim glasilima preneti u registar medija, ali da značaj broj medija nije podneo dodatne podatke i uskladio ih u registru medija.

Predsednik Upravnog odbora Anema Miša Tadić kazao je da je nakon privatizacije glavno pitanje ko su novi vlasnici medija, i kako je "čovek koji se do juče bavio proizvodnjom plastike postao vlasnik sedam ili osam medija u Srbiji".

On je dodao da postoje i odredjene nepravilnosti kod projektnog finansiranja medija.

"Neko je platio televiziju 14.000 evra, a već sutra mu je na konkursu za sufinansiranje dodeljeno 20.000 evra", kazao je Tadić.

On je dodao da iako se očekivalo, registar medija nije pružio bolji uvid u vlasnčku strukturu.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…