1. Početna
  2. Društvo
  3. Privatizacija medija do oktobra

Privatizacija medija do oktobra

Mediji koji 19. juna ne predaju dokumentaciju za privatizaciju biće ugašeni, dok će se ostali privatizovati, izjavio je 18. juna ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac. Prema Zakonu o informisanju, država bi trebalo da izađe iz medija 1. jula. Tasovac je na skupu o privatizaciji medija rekao da je privatizacija mogla da bude završena u tom roku, i dodao da će sudbina medija koji dostave dokumentaciju biti rešena u roku od četiri meseca. Od 73 medija, privatizacionu dokumentaciju podnelo je 14, a u Agenciji za privatizaciju navode da je najavljena dokumentacija za još 34.

Postupite po zakonu. U suprotnom postajete saučesnici gašenja medija„, rekao je Tasovac.

On je istakao da je očigledno da u Srbiji nema mesta da 1.400 medija, kao i da je očigledno da mediji pod pritiscima krize idu u tabloidizaciju i senzacionalizam.

Mesecima dobijamo prigovore o ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji, a istovremeno se mediji grčevito bore za budžet i državu„, rekao je Tasovac i dodao da je privatizacija mogla da bude završena u predviđenom roku, ali da se to nije dogodilo jer su mnogi u medijima i institucijama verovali u čuda.

Tasovac je istakao da Vlada neće odustati o privatizacije medija i da će se država povući iz medija, kao i da se zakon mora poštovati.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je kazao da ima obećanja da će do sutra biti dostavljena dokumentacija za privatizaciju 34 od 73 medija u javnom vlasništvu i da će pozivi za njihovu prodaju biti objavljeni do kraja juna.

On je dodao da je kompletnu privatizacionu dokumentaciju do sada dostavilo 14 medija.

Agencija je bila u situaciji da moli medije da dostave dokumentaciju jer je većina mislila da nikada neće doći do privatizacije„, rekao Šubara.

Prodaja medija, kako je kazao, obavljaće se javnim nadmetanjem.

Državni sekretar u Ministartvu za kulturu i informisanje Saša Mirković je potvrdio da se obavljaju konsultacije o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, ali je dodao da o tome ne može da govori.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala obustavlja i njihov kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade.

U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija.

Izvor: Beta/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…