1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Pritužba Povereniku protiv kragujevačkog Medicinskog fakulteta zbog promocije homofobične knjige

Pritužba Povereniku protiv kragujevačkog Medicinskog fakulteta zbog promocije homofobične knjige

potpis

Beograd – Protiv kragujevačkog Medicinskog fakulteta je zbog priređivanja promocije knjige Aleka Račića u kojoj se iznose „diskriminatorni, nenaučni i uvredljivi stavovi prema LGBT+ osobama“ Udruženje „Da se zna“ podnelo pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

To udruženje za zaštitu prava LGBT+ osoba je saopštilo da je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 15. decembra bila tribina na kojoj je promovisana Račićeva knjiga „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida“ koja „obiluje netačnim, nenaučnim i proizvoljnim stavovima“ autora.

Naveli su da „Račić i u knjizi i u javnim nastupima često govori o LGBT+ osobama na način da doprinosi širenju mržnje i nasilja prema istopolno orijentisanim osobama„.

Udruženje smatra da u knjizi Račićizjednačava homoseksualce, pedofile i sodomiste“ i „sve ih stavlja u grupu ‘nastranih ljudi’, nasuprot takozvanoj ‘normalnoj populaciji’ „.

Dodali su da time Račić krši Zakon o zabrani diskriminacije koji zabranjuje širenje ideja, informacija i mišljenja kojima se  na skupovima dostupnim javnosti podstiču diskriminacija, mržnja i nasilje protiv grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva.

To što je promocija takve knjige održana „na univerzitetu i to na medicinskom fakultetu“ povlači odgovornost Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, navelo je udruženje „Da se zna“.

Naveli su da su taj fakultet dan pre promocije knjige imejlom obavestili o „štetnosti koju će promocija knjige izazvati po LGBT+ zajednicu“ i pozvali da otkaže tribinu.

Udruženje „Da se zna“ smatra da je Medicinski fakultet u Kragujevcu prekršio Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o visokom obrazovanju u delu gde se govori o ciljevima i principima obrazovanja.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…