1. Početna
  2. Društvo
  3. Inkluzija
  4. Pristupačnost kao sredstvo, ravnopravnost kao cilj

Pristupačnost kao sredstvo, ravnopravnost kao cilj

Pristupačnost izgrađenog okruženja, informacija i komunikacija predstavlja jedan od osnovnih preduslova za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove i kao takva je prepoznata u Konvenciji UN o pravima osoba sa invaliditetom (čl. 9) i Zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom. 

Iako postoje određeni napori da se okruženje u Srbiji učini pristupačnijim, uglavnom se radi sporadično i neplanski. 

Vesna, Aleksandra, Coka, Ana, Đorđe, Tihomir, Nevena, Siniša, Gorjana, Moma, Vladimir i mnogi drugi naši prijatelji i sugrađani sa invaliditetom svakodnevno se susreću sa teško premostivim i nepremostivim preprekama odlazeći na posao, do prodavnice, kafića, knjižare, bazena… Svako od njih, pored svakodnevnih životnih izazova vodi i bitku za pristupačnost, godinama. Svako na svoj način jer pristupačnost nije samo rampa na ulazu u neki objekat. Invaliditeti su različiti. I svako od njih kako najbolje zna, jer nisu svi inženjeri i komunalni inspektori. I što je najvažnije, oni tu borbu vode kako bi i nađi stariji sugrađani, trudnice, roditelji male dece živeli u okruženju koje im ne otežava kretanje i život.

Mapa pristupačnosti, aplikacija inicjalno razvijena za korišćenje u mobilnim telefonima, a sada i u verziji za računare, u značajnoj meri unapređuje i povezuje napore koji se ulažu kako bi gradovi u Srbiji bili što pristupačniji osobama sa invaliditetom, roditeljima sa malom decom, starijim sugrđanima i drugima koji imaju otežano kretanje.

Mapa pristupačnosti korisnicima omogućava da lociraju pristupačne i nepristupačne objekte u određenom gradu i na taj način planiraju kretanje u skladu sa svojim potrebama. Osim toga, korisnici mogu da u bazu unose nove informacije, odnosno mapiraju nove objekte i javne površine (parkove, parking mesta, raskrsnice,…) i to na jednostavan način, odgovarajući sa DA ili NE na niz pitanja kroz koja ih softver vodi. Bitno je istaći da je korišćenjem ove aplikacije moguće mapirati i pretražiti ne samo fizičke karakteristike objekata, već i sadržaje i usluge koji postoje unutar njih, što može da bude interesantno, recimo, za turističku industriju ali i za druge društvene i privredne delatnosti.

Softver je načelno namenjen za individualnu upotrebu, da olakša samostalno kretanje osobama sa invaliditetom, ali je bazu moguće pretraživati po različitim kategorijama, tako da Mapa pristupačnosti može da pomogne i kod izrade lokalnih akcionih planova za pristupačnost, na primer. Takođe, Mapa ima potencijal i kao edukativno sredstvo, ili barem kao podsetnik o pristupačnosti, zbog velikog broja opisnih pitanja koja sadrži kao i navoda tehničkih standarda. 

Udruženje za reviziju pristupačnosti je još 2011. godine počelo da razvija  Mapu pristupačnosti koja je trenutno dostupna u beta verziji za mobilne telefone nove generacije sa Android i iOS operativnim sistemima, a sada i na Internet strani www.pristupacnost.info. Baza podataka, koja svakodnevno raste, trenutno sadrži više od  5000 objekata iz cele Srbije od kojih je oko 3500 nepristupačno.

U Mapi pristupačnosti su pitanja koja osobe sa invaliditetom svakodnevno postavlju. Odgovoriti na njih nekada predstavlja izazov, ali je to najmanje što možemo uraditi. To je naš doprinos njihovoj borbi. Ukoliko se svako od nas potrudi da pronađe 5 pristupačnih objekata u svom okruženju, obavestiće naše sugrađane i sugrađanke sa invaliditetom da je nešto urađeno. Ukoliko svako od nas u Mapu unese 5 objekata koji su nepristupačni a koje svakodnevno koristi, skrenuće pažnju javnosti na to da usluge u tim objektima naši sugrađani sa invaliditetom ne mogu da koriste. I najvažnije, ovim ćemo svakako pokazati da nam je stalo. Da nam je stalo da naše okruženje bude okruženje za sve.

 

 

 

Autor teksta: Vidan Danković, direktor Udruženja za reviziju pristupačnosti

Udruženje za reviziju pristupačnosti (URP – www.pristupacnost.org, www.pristupacnost.info)  je neprofitno udruženje građana, osnovano 2009. godine. Osnivači URP-a su osobe sa invaliditetom i aktivisti organizacija za prava osoba sa invaliditetom, arhitekte i dizajneri koji se zalažu za izgradnju elemenata pristupačnosti i primenu standarda pristupačnosti u cilju stvaranja okruženja koje koristi svim ljudima. URP je nastao iz želje da se postojeća znanja, iskustva i resursi pojedinaca i organizacija koji su se predhodnih godina bavili ovom temom, unaprede i učine još efikasnijim i efektivnijim.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…