Pristupačna komunikacija u fokusu Caritasa Srbije

Pristupačna komunikacija

Beograd, 09. jul 2022. – Caritas je jedan od ključnih aktera u oblasti osnaživanja i socijalne inkluzije osoba u osetljivom položaju.

Caritas Srbije je u maju tekuće godine započeo sa realizacijom projekta ACTIVE Accessible Communication Towards Inclusion of Vulnerable and Excluded persons in Western Balkan.

Cilj projekta jeste razvoj koncepta inkluzivne i pristupačne komunikacije u zemaljama zapadnog Balkana.

Misija Caritasa Srbije je oduvijek bila da, kroz različite programe i aktivnosti, pruži podršku i pomoć osobama u osjetljivom položaju. Tako i projekat ACTIVE iz novog ugla, ugla pristupačne komunikacije, želi da obezbedi poštovanje prava na jednak pristup informacijama svim građanima, nezaboravljajući i uvažavajući osobama u osetljivom položaju. Osobe sa invaliditetom, mentalnim smetnjama, starije osobe, pripadnici manjinskih grupa ili osobe sa niskim nivoom obrazovanja nisu u mogućnosti da ostvare svoje pune potencijale, integrišu se u društvo ili funkcionišu samostalno ukoliko im informacije nisu dostupne, a komunikacija ograničena. U okviru projektnih aktivnosti planirano je da se kreiraju materijali koji će biti dostupni i razumljivi svima, ali i da se organizuju treninzi na temu pristupačne komunikacije za stručne radnike, pružaoce usluga, donosioce odluka i medije. Nadamo se da će nadležne institucije i donosioci odluka prepoznati važnost ove oblasti, te podržati naša zalaganja za demokratsko društvo i poštovanje prava svakog pojedinca” izjavila je, za Dijalog Net,  projektna koordinatorka za Srbiju Tamara Benderać.

Benderać poziva sve zainteresovane za unapređenje i podsticanje pristupačne komunikacije da popune upitnik  koji je kreiran u svrhu istraživanja potreba za materijalima/informacijama prevedenim po Evropskim standardima za izradu lako razumljivih materijala (easy-to-read).

Projekat ACTIVE se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Renovabisa i Caritasa Austrije, a pored Srbije, implementira se i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu*.

Svi zainteresovani za učešće na projektnim aktivnostima, mogu da kontaktiraju Caritas Srbije putem e-mail adrese secretariat@caritas.rs .

* U skladu sa Rezolucijom 1244/1999 SBUN.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…